Samsung пуска първия телефон с Tizen

Samsung пуска първия телефон с Tizen | StandartNews.com

Samsung Electronics пуска първия в света смартфон, работещ с операционната система Tizen.

Samsung Z ще излезе на пазара в Русия между юли до септември, обявиха от компанията.

Устройството ще разполага с 4,8-инчов дисплей и ще бъде представено на конференцията за разработици в Сан Франциско във вторник. Корейците планират по-късно през годината да предложат устройството и на други развиващи се пазари, а освен това ще бъде отворен и собствен Tizen-Store за приложения.

Samsung, заедно с партньорите си Intel Corp. и Vodafone Group Plc се опитва да засили харизмата на Tizen, като я представя като свързващо звено за всички важни уреди в дома – телевизор, мобилни устройства, хладилник, климатик и др. На пазара вече има различни видео и фотокамери, както и „умният часовник" Gear 2, които работят с Tizen. Първоначалните планове бяха първият смартфон да бъде представен през август 2013 г., но тези планове претърпяха промяна и бяха отложени.

Информирани източници заявиха пред Wall Street Journal още в началото на май, че Samsung планира пускането на смартфон с Tizen в Русия и Индия. 

Именно в тази област е най-голямата битка за благоразположението на клиентите. При това Samsung очевидно се опитва да избегне пряка конфронтация с Google и Apple на ключови пазари като САЩ. Вместо това компанията фокусира усилията си върху развиващите се пазари като Русия и Индия, където тя вече се представя добре на пазара на мобилни услуги.

Групата счита, че за клиентите на развиващите се пазари няма значение коя операционна система работи на техните телефони. За тях значително по-важна е цената и това дали устройството има приложенията, които работят и на устройство с Android на Google. Повечето мобилни телефони на Samsung в момента работят с Android, припомня WSJ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай