Международен ден на космонавтиката

Международен ден на космонавтиката | StandartNews.com

12 април е Денят на космонавтиката и авиацията. На тази дата през 1961 г. с кораба „Восток" Юрий Гагарин прави обиколка около Земята.

На 12 април 1961 г. в 9.07 ч. (московско време) от космодрума Байконур излита космическият кораб „Восток" с пилот Юрий Алексеевич Гагарин. Корабът извършва една обиколка на Земята за 108 минути. След два дни Гагарин е тържествено посрещнат на Червения площад в Москва пред хиляди хора дошли да го видят.

Пътят на човека към Космоса минава през първия изкуствен изстрелян спътник на Земята през 1957 година, първото излизане на човек в открития космос през 1965 година – на руснака Алексей Леонов, през първото стъпване на човешки крак на Луната – прави го американецът Нийл Армстронг през 1969 година.

Принос има и страната ни. На 10 април 1979 година Георги Иванов става първият българин, летял в Космоса. България е едва шестата държава, изпратила свой космонавт в междупланетарната орбита.

Терминът „космонавтика" въвежда Г.Е. Лангемак. Началото на практическото усвояване на космоса е поставено на 4 октомври 1957 г. с изстрелването на първия изкуствен спътник на Земята (ИСЗ) в Съветския съюз. Следващият етап в овладяването на космоса идва само месец по-късно - на 4 ноември с.г. със „Спутник-2" в орбита е изпратено първото живо същество - кучето Лайка. Неговата участ е била предопределена, тъй като не се е предвиждало корабът да се върне на Земята.

На 19 юли 1960 г. в Космоса е изведен съветския кораб „Спутник-5" с кучетата Белка и Стрелка. Целта на експеримента е да се провери ефективността на системата за сигурност на живота в Космоса и изследване на влиянието на космическите лъчи върху живите организми. Кучетата Белка и Стрелка са първите живи същества завърнали се благополучно на Земята.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай