Facebook купи WhatsApp за 19 млрд. долара

Facebook купи WhatsApp за 19 млрд. долара | StandartNews.com

Купертино. Facebook купи чат услугата WhatsApp за 19 млрд. долара. Досега това е най-голямата сделка по придобиване за социалната мрежа.

 

Месечно WhatsApp има 450 милиона потребители. В съобщението за придобиването основателят на социалната мрежа Марк Цукърбърг определи услугата като „изключително ценна".

 

Чрез WhatsApp потребителите могат да изпращат съобщения през интернет, като така избягват да плащат за SMS-и. Печалбите идват от таксата за абонамент от 1 долар годишно, въпреки че потребителят може да избере да ползва и безплатната непълна услуга.

 

Facebook плаща 4 млрд. долара кеш и 12 млрд. долара в акции, както и 3 млрд. долара в ограничени акции за основателите и служителите, които те ще могат да продават едва след изтичането на определен срок.

 

Съоснователят на WhatsApp Ян Коум обяви, че ще продължи да управлява компанията „независимо и автономно", както и че ще стане член на борда на директорите на Facebook.

 

Цукърбърг от своя страна съобщи, че преговорите по сделката са продължили едва 11 дни, както и че според него приложението има потенциала да бъде използвано от милиарди потребители. Той също така увери, че не планира въвеждането на реклами.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай