Черна кутия за самолетен багаж

Черна кутия за самолетен багаж | StandartNews.com

Необикновен GSM тракер на самолетния багаж създаде американската компания GlobaTrac, пише The Register. Устройството Trakdo се слага в багажа на пътника и, ако авиокомпанията го загуби, собственикът може да си го открие сам.

В джаджата има sim карта с включен международен роуминг и GSM модул. След като самолетът излезе на пистата за излитане, Trakdot използва акселометър за определяне скоростта на движение и "заспива". След изтичане на зададения период от време джаджата започва да изчислява дължината на оставащия път. При полет устройството работи само в режим на приемане. Това означава, че то не противоречи на правилата за използване на средства за връзка в самолетите, което се потвърждава от FCC, FAA и други международни стандарти.

Производителят обещава 3-4 седмици автономна работа на своята "черна кутия". Когато Trakdot получи сигнал от мобилната мрежа, той се включва напълно и установява връзка с най-близката до летището клетъчна кула. Така разбира къде е пристигнал багажът и пуска есемес на собственика. В устройството не се използва GPS, защото шансовете за получаване на спътников сигнал в багажния отсек са малки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай