Отличниците на Бродуей

Хари Потър е кандидат-милионер в една от наградените продукции

Отличниците на Бродуей | StandartNews.com

Само 8 мюзикъла досега са печелили "Пулицър за драма"

В историята на музикалния театър "Пулицър за драма" са печелили само 8 представления. Впечатлявайки журито с модерни идеи, разчупен поглед и красиви мелодии, продукциите са записани със златни букви в историята на "Бродуей". Спечелили сърцата на специалисти и любители, те продължават да радват и до днес публиката по цял свят.

"На тебе пея" е политически сатиричен мюзикъл, който се фокусира около кампанията на кандидат-президента Джон Уинтъргрийн. Сред интересните обещания, които дава на избирателите си, Джон добавя и това, че ако бъде избран за глава на държавата, ще се ожени за момичето, което му изберат. Проблемите започват, когато амбициозният млад мъж се влюбва в секретарката на кампанията си, вместо в избраната с конкурс красавица.

Мюзикълът, с песни от Джордж и Ира Гершуин и текст от Джордж Кауфман и Мори Рискинд, стъпва на сцената през 1931 година и се играе над 400 пъти. През 1932 година името на спектакъла влиза в историята на Бродуей, след като става първият спечелил "Пулицър за драма".

"Наем" е рок мюзикъл, създаден от Джоната Ларсън и базиран на операта на Джакомо Пучини "La bohеme". Спектакълът разказва историята на група млади артисти, които се опитват да оцелеят из несигурните улици на Ню Йорк. Творбата засяга теми като борбата със спина, зависимостта от наркотиците и търсенето на вдъхновение, дори и в най-изпълненото с трудности време. Шоуто е представено първо като триседмичен уъркшоп през 1994-а. Неговият създател Ларсън неочаквано умира в нощта преди премиерата. Той не успява да види как творбата му се превръща в огромен хит на Бродуей. На Авенюто на театралите спектакълът стъпва за първи път на 29 април 1996-а, заемайки място в театър "Нидерландър".

Критиците са впечатлени от дълбоките теми, залегнали в сюжета на дръзката продукция, а на наградите "Тони" хитът печели "Най-добър мюзикъл". "Наем" приключва своя живот на Бродуей на 7 септември 2008-ма след 12 години и над 5000 изигравания, което го прави 10-ият най-дълго игран мюзикъл на известната нюйоркска сцена. Постановката

събира над 280 милиона долара

по време на своето съществуване. Заради огромния успех "Наем" и до днес продължава да се играе по света. През 2005-а по мюзикъла е създаден и филм, който обаче не успява да спечели фенове и критици, както на сцената.
"Близо до нормалното" е още една сензация на Бродуей, която грабва "Пулицър". Текстът по спектакъла е на Брайън Йорки, а музиката е на Том Кит. Историята се завърта около живота на майка, която боледува от биполярно разстройство. Тя открива, че лечението всъщност е по-болезнено дори и от самата болест. Хитът проследява как този вид заболяване се отразява на семейството на младата жена, засяга темите за загубата, самоубийството и наркотиците. В главната роля можем да видим известната театрална актриса Алис Рипли, чието изпълнение спечели критиците и на наградите "Тони" ценителите я определиха за "Най-добра актриса в главна роля". Специалистите се влюбиха в музиката на спектакъла, определяйки баладата "So anyway" като една от най-добрите композиции, прозвучавали на бродуейска сцена. "Близо до нормалното" също започва своя живот като уъркшоп, стъпвайки на Бродуей през април 2009-а. Той е последният, засега, спечелил престижното отличие. При създаването на героите Йорки и Кит искали да създадат главния персонаж Диана като човешко същество, което осъзнава, че положението й е извън контрол. "Близо до нормалното" слиза от бродуейска сцена през януари 2011 година след близо 750 изпълнения.

"Неделя в парка с Джордж" също грабва вниманието на комисията, раздаваща престижното отличие. Музиката и текстовете са писани от Стивън Сондхейм, а драматургичният текст е на Джеймс Лапин.

Спектакълът е вдъхновен от картината на Жорж Сьора

"Неделен следобед на остров Гран Жат". Прочутият френски художник е и главният герой в музикалната постановка. Историята ни запознава с Джордж, рисуващ любовта на живота си, красавицата Дот. В ролята на дамата влиза Бродуей ветеранката Бернадет Питърс, която последно гледахме в сериала "Smash". В картината си Жорж включва случайно преминаващи през парка човешки индивиди, които формират незабравимите послания на спектакъла. Идеята за шоуто идва, когато авторът на текста Лапин осъзнава, че на известната рисунка на Сьора липсва самият художник. Продукцията стартира извън Бродуей с 25 представяния през юли 1983-а. Мюзикълът стъпва на голямата сцена почти година по-късно, ситуирайки се в "Буут тиатър".

"Фиорело!" също е от отличниците. Спектакълът разказва за живота на легендарния кмет на Ню Йорк Фиорело ЛаГуардия, който трябва да среже конците на кукловодите в американската политическа система. Сюжетът разкрива опитите му да запази достойнство по време на политическите си възходи и падения. Автори на спектакъла са Джером Уейдман и Джордж Абот. Музиката е на Джери Бок, а текстописец е Шелдън Харник. "Фиорело" започва да се играе на Бродуей през 1959 година. Политическото шоу радва зрителите до 28 октомври 1961-ва. Животът на спектакъла, който освен "Пулицър" има и три награди "Тони", включително и за "Най-добър мюзикъл", продължава и извън Бродуей. През годините е изигран на множество сцени по света.

"Как да успеем в бизнеса, без дори да се опитваме" е въпрос, който вълнува милиарди хора по света. Може би точно затова комисията, раздаваща отличията, е наградила спектакъла с едноименното заглавие. Главният герой Джей Финч е мияч на прозорци. Животът му се променя, след като прочута книгата "Как да успееш в бизнеса". Следвайки безценните съвети от страниците, тарикатът скоро започва работа в пощенския отдел на голяма компания. Постепенно, чрез съмнителни средства, Джей се издига до шефския стол. Мюзикълът на Франк Лосър е по текст на Аби Бъроус, Джак Уейнсток и Уили Гилбърт. Хитовото шоу е базирано на едноименната книга на Шепърд Мийд от 1952-а. Представлението стартира през октомври 1961 година. Продукцията се играе на голямата сцена почти 1500 пъти, а през 1967 г. излиза и филм. За 50-ата годишнина на спектакъла през 2011-а той отново стъпва на Бродуей, а

в главната роля е Даниел Радклиф

който по това време се подвизаваше и като Хари Потър.

"Южен Пасифик" е музикален отличник, композиран от Ричард Роджърс. Текстовете на песните са от Оскар Хамърстейн втори, който заедно с Джошуа Логан създава и сценария. Премиерата на спектакъла е през 1949-а и се превръща в абсолютен хит с 2000-те си представления. Историята е базирана отново на Пулицъров победител. Става въпрос за книгата на Джеймс Миченър "Истории от Южен Пасифик". Идеята на авторите била не само да направят мюзикъл, който да бъде финансово успешен, но и да изпратят силно послание против расизма.

Американска медицинска сестра е изпратена на остров в Южния Пасифик по време на Втората световна война. Тя се влюбва във френски плантатор, но не може да приеме децата му, които са от различни раси.

Постановката печели приза през 1950-а, после и наградата "Тони". Продукцията грабва 10 статуетки, включително за "Най-добър мюзикъл", с което бележи още един рекорд. Той е първият и засега единствен мюзикъл, спечелил и четирите актьорски категории. Албумът с песните от продукцията пък е най-добре продаван за 1940 година. Шоуто получава множество поставяния на сцени по света, както и успешен филм през 1958-ма. През 2008-ма новият вариант на мюзикъла отново получава аплодисменти от критиците, играейки се на сцена почти 1000 пъти и печелейки 7 "Тони"-та.

"A chorus line" е постановка, която печели своя приз през 1976-а. С музика от Марвин Хамлиш, текстове от Едуард Клебан и драматургичен текст от Джеймс Киркууд Джуниър и Никалъс Данте. Историята разкрива душевността на актьори, които се борят за мечтите си - 17 бродуейски танцьори, които се явяват на кастинг, за да влязат в ансамбъла. Шоуто, в което е емоционалният хит "What I did for love", ни отвежда в пъстрия свят на творци и мечтите им за голямата сцена. "A chorus line" започва своя живот на Бродуей на 25 юли 1975 година, а режисьор и хореограф на проекта е Майкъл Бенет. Продукцията бързо се превръща в хит както в боксофиса, така и при критиците, получавайки девет награди "Тони".

Играе се цели 6137 пъти

което преди излизането на "Котките" е най-дълго вървелият мюзикъл в историята на Бродуей.

Интересното около шоуто е, че преди да стъпи на Бродуей, е поставено първо в "Пъблик тиатър" през 1975. Въпросният театър обаче нямал достатъчно пари, за да финансира продукцията. За това вземат назаем повече от милион и половина, за да продуцират шоуто. След първата вечер публиката се влюбила в спектакъла и билетите до края на сезона били разпродадени. На финала си "A Chorus Line" събрал 277 милиона долара и бил видян от над 6 милиона души. Текстът за музикалното шоу бил формиран от няколко заснети на касета сесии с бродуейски танцьори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай