30 000 вървят и правят електричество

30 000 вървят и правят електричество | StandartNews.com

Ученици ядат пържоли, изпечени върху биовъглища от използвано смляно кафе

Световният лидер в горивата "Шел" за пореден път се отдаде на предизвикателство, като показа философията и технологията на пестенето на енергия. Той организира фестивала "Направи бъдещето Лондон", на който над 30 000 посетители преминаха през специалните пътеки в Олимпийския парк "Кралица Елизабет" в британската столица. Повече от гостите бяха ученици от лондонските училища и студенти от престижни университети, които чрез практически игри, филми и автомобилното състезание Екомаратон преживяха уникални моменти. Тези десетки хиляди души вече са закърмени с идеята, която ще властва в света в следващите години - как да намалим потреблението на енергия, да намалим вредните емисии във въздуха и да се подготвим към новото нисковъглеродно бъдеще, което ще спаси Земята.

Експертите от "Шел" бяха подготвили наистина вълнуващи изживявания, които вдигат адреналина. Още с влизането в зоната на фестивала "Направи бъдещето Лондон" всеки посетител получава специална карта с QR-код, която се сканира от служителите в пригодени за случая отвори. След това тази карта се ползва за всяко от събитията в специалните зони, наречени "Градски живот", "Енергия на бъдещето", "Мобилност" и "Инкубатор на идеи". Чрез различните сканове гостите на феста могат да изтеглят всичко това, което вече и са видели и да изживеят моментите отново и отново, събирайки ги в архив.

Когато човек влезе в сектора "Градски живот" остава втрещен от всякакви табели, които измерват потребената енергия. Една от тях уведомява, че "От 9 сутринта досега - (около 10,30 ч.,б.р.) провеждането на Евро 2016 е консумирало 18,931 мегаджаула, способни да накарат чайник да заври 58,249 пъти". Или пък, че от сутринта гледането на видеа в YouTube е изхарчило 271,879 мегаджаула, енергия с която да си направите 2,9 млн. кафета".

Зашеметяващо е да видиш десетки ученици, които бягат към очилата от виртуалната реалност. Момичетата все пак предпочитат сами да пипнат иновациите и да създадат собствена енергия - затова те въртят колела, които движат поток от вода в цилиндър, който пък създава енергия.

11-годишната Сара от училището "Сейнт Патрик" е възторжена от идеята да създава енергия с двете си ръце в зоната "Енергия на бъдещето". "Това означава, че в бъдещето няма да има димни комини, пушеци,

а мама ще може да изкарва прането на балкона, без да се притеснява от сажди"

казва тя, мислейки съвсем практично. Стълпотворението от деца - по-малко бели на цвят, повече африканчета и индийчета, какъвто е антропологическия профил на Източен Лондон в последно време, е пред едно уникално хибридно съоръжение. То е наречено "Павеген" - тоест генерираш енергия, докато вървиш. Представлява топка с пластмасови бутала вътре. Докато вървиш, караш топката да се върти, а натискането на буталата произвежда енергия. Така кинетичната енергия се превръща в електричество. В същото време децата се съревновават помежду си кой ще направи повече ток за единица време.
На метри от тях десетина души държат с ръка стрък от алуминиеви пръчки, като в ядрен реактор. След 10 секунди се чува звуков бум, като силно изпращяване, от което децата с вик се отделят от уреда. С ръцете си са създали енергия.
Децата с нескрит интерес гледат и видео, което им показва с помощта на виртуалната реалност системата "Хвани мобилността". Тя разкрива как се създават вятърни турбини, които трансформират движещият се въздух от преминаващите коли по пътя в електроенергия.

Когато прегладнеят, децата излизат навън, където ги чака вкусно барбекю. Но и тук иновациите имат своята роля - пържолите и наденичките се пекат на ековъглища, създадени по специална технология от използвано смляно кафе. Технологичните цилиндърчета с тъмно-кафяв цвят ще се появят до година в бензиностанциите на "Шел" и у нас.
Тези които искат традиционни състезания се тълпят и си правят селфита с най-великия в света на футбола - бразилеца Едсон Арантес Донасименто-Пеле.

Малко успяха да видят и пилота от тима на Ферари във Формула 1 Кими Райконен

който посети автомобилите от Екомаратона в първия ден на събитието. В неделя той успя да завърши трети в състезанието в Австрия, вероятно вдъхновен от видяното в Лондон.

Само през първия ден на 5-дневния фестивал над 7000 души преминават през павилионите на Олимпийския парк, построени специално за събитието. "После всичко ще се върне в първоначалния вид, махаме даже асфалта от дългата 2,2 км. писта", заяви друга звезда от Формула 1 - експертът на "Ферари" по горивата и маслата Майк Евънс.

Британецът ни развежда из павилионите заедно с друг от босовете на Екомаратона - Дани ван Отердик. Холандецът става генерален мениджър по комуникациите на събитието през 2012 г. със задачата да изкара трасето от селските райони на Южна Франция, където той се провежда 27 години, и да го премести в големите градски центрове под формата на фестивали. "Хей, Майк, знаеш ли, първата кола, в която се качих беше трабанта на баща ми? - Не може да бъде, от "Трабант" да се прехвърлиш във "Ферари", това е настина грандиозен скок", смее се Майк Еванс, който не знае че всъщност Дани е роден в Германия.

Гърци обраха наградите извън трасето на маратона

Студентите от Техническия университет в Атина спечелиха два трофея за иновации и популяризиране

Основно събитие на фестивала беше екомаратонът, в който участваха 199 тима от 29 държави. Те се състезаваха в две категории - за тестови прототипи и градски коли.

Изненадващо Гърция, която участва с 3 тима, както и българите, спечели 3 от общо 5-те много престижни награди извън състезателното трасе. Докато Франция, чийто тимове извоюваха почти половината категории, включително за FuelSave бензин и дизел категориите за прототипи, гърците нямаха успех на трасето. Те дори не успяха да постигнат четвъртото място, на което се класираха студентите от Техническия университет в София. При прототипите южните ни съседи бяха на 16-то място с кола, задвижена от електрическа батерия, направена от отбора "Прометеус" на техническия университет в Атина.
Според съдиите "Прометеус" са вкарали в продукта си толкова много електроника, че на практика са постигнали нивото на автономен автомобил, който може да се движи и без шофьор по трасето. Пилотът натиска бутон, след което колата започва да използва GPS и други системи, които преценяват къде е автомобила и какви сили действат върху него. Ако бутонът бъде изключен, колата се връща в нормално състояние, но започва да търси много различни оптимизации, за да завърши ефективно обиколката. Това го доближава до автономната кола, мотивира се журито.

"Прометеус" също са успели да си напишат добра презентация и в областта на външните комуникации.
Екипът взима списък с гърци, живеещи в чужбина, и започва масирана кампания за набиране на средства за проекта за прототип с електрическа батерия, като успяват да наберат 5800 евро от общо 104 различни инвеститори.
Университетът в Крит пък взе наградата и 1500 евро за безопасността на колата си.

За сравнение с гърците българите много трудно успяват да намерят външни инвеститори срещу реклама. "За отбора на училището в Чепеларе дори и 1000 лв. спонсорство са голям удар. Събрали сме по 200 лв. от различни фирми и лица с огромни усилия", заяви за "Стандарт" шефът на тима от професионалното училище в Чепеларе Тодор Лазаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай