Приятел на Лолобриджида режисира в Сатирата

Приятел на Лолобриджида режисира в Сатирата | StandartNews.com

Нона Йотова играе киноиконата, а Кирил Ефремов става Фидел Кастро в спектакъла на Жолт Пожгаи

Световноизвестният унгарски драматург и режисьор Жолт Пожгаи пристигна в София, за да постави в Сатирата най-новата си пиеса - "Джина и Фидел". Историята е за действителната среща между киноиконата Джина Лолобриджида и Ел Команданте. Годината е 1974-а - акрисата е на 47. Зарязала е седмото изкуство и се изявява като репортер. Тв каналът "Рай уно" я командирова за 12 дни в Куба, за да направи интервюта и портрет за Кастро. Джина, която винаги е била жена, за която няма прегради, успява да пробие протокола и бодигардовете и да спечели благоразположението на Фидел. Срещата е документирана в снимки от "Тайм". Екипът на "Рай уно" успява да заснеме филма, но никога не го излъчва. При неизвестни обстоятелства и по странен начин изчезват и копията на лентата.

Голямата загадка е какво се е случило в Куба през тези 12 дни между двете легенди. Пожгаи твърди, че неговата пиеса е за срещата между две души от различни светове, между които на пръв поглед не може да има нищо общо. Той е навътре в конкретиката на историята, защото е личен приятел с Лолобриджида и е слушал от устата й спомените за онези 12 дни на Острова на свободата. Унгарският драматург казва, че актрисата, която вече е над 80, е много непретенциозен и земен човек с изключително чувство за хумор. Както е известно, Джина винаги е искала да става скулптор, а не актриса. Дворът й е пълен с нейни авторски статуи. "Тя обаче никога не се интересува от пари", категоричен е Пожгаи. "В гаража й има три стари и доста употребявани автомобила, но на нея въобще не й пука от това", добавя той. Те се сближват през 1995 година. Тогава той пристига в Италия покрай издаване на албум със снимки на актрисата в Унгария. Вместо за първоначалните три дни, гостува на Джина цяла седмица.

В ролята на Лолобриджида влиза Нона Йотова, а Кирил Ефремов е Фидел Кастро. Интригите между италианската дива на киното и кубинския лидер ще оживеят на камерната сцена, наречена на Методи Андонов. Той е режисьорът, на който Лолобриджида особено се възхищава. Тя споделя, че "Козият рог" е от най-хубавите филми, които някога е гледала. "Лолобриджида не е празноглава красавица. Но винаги са давали предимство на нейната съперница София Лорен", коментира Нона.

Премиерата на "Джина и Фидел" е на 4 април. Пиесата е базирана върху 15 срещи между Фидел и Джина. Те постепенно свалят маските и всеки променя представите за себе си и за другия. Кастро споделя за приятелството си с Че Гевара и за ужаса, когато намира разчлененото му тяло в Боливия. В пиесата Фидел предлага на Джина да я направи министър на културата в Куба - това, разбира се, е хрумка на автора. Всъщност той решава да сътвори пиесата, когато преди няколко години вече много болният Кастро споделя в едно от редките си интервюта, че срещата му с Джина Лолобриджида е определяща в живота му.

Роденият в Печ Жолт Пожгаи е от най-интересните артисти на Унгария. Преди да се превърне в прочут драматург и режисьор, работи като санитар, директор в селски комунален център, помощник-учител в малко училище, шофьор и пощальон - за да трупа опит, както казва самият той. Пожгаи е директор на някои от най-елитните трупи в Унгария. След премиерата на първата му пиеса "Хорацио" през 1988 година досега той е написал 57 трагедии, комедии, фарсове, приказки и пиеси с музика. Те са поставена в 87 театъра в Унгария и в целия свят. Пожгаи е и сценарист и режисьор на филми и тв сериали. През последните години сам поставя повечето от пиесите си. Сред хитовете му, играни и у нас, е "Лизелоте през май".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай