Почитат Крикор Азарян със спектакъл

Проф. Крикор Азарян репетираше до последно, преди да си отиде през 2009-а

Почитат Крикор Азарян със спектакъл | StandartNews.com

Думите на професора, че на добрия актьор му трябва само една светеща крушка, вдъхновили Камен Донев за проекта

Звездни ученици на легендарния режисьор разказват за него в театъра, носещ името му, на 14 март

Безсмъртните завети на Крикор Азарян ще оживеят в спектакъл, подготвен от негови ученици и актьори. "Азарян и електрическата крушка" ще отбележи рождението на големия ни театрал на 14 март от 19.30 ч в театъра в НДК, носещ неговото име. Автор и режисьор на проекта е един от някогашните студенти на професора Камен Донев, който често споделя колко много му е дало общуването с него. Самата идея на спектакъла е заимствана от един разговор между двамата. "Преди много време проф. Азарян каза нещо, което се запечата завинаги в паметта ми. Смея да кажа, че дори ме направи и по-свободен. Неговите думи бяха: "На добрия актьор му трябва само една електрическа крушка". С течение на времето това условие, изразено с едно изречение, беше като спасителен пояс в доста сценични ситуации и задачи. Но важното е, че дойде тъкмо навреме.

Често Азарян говореше, демонстрираше и изискваше от нас да спазваме така наречената душевна хигиена на актьора. В общи линии най-важни оставаха: предварителната настройка, преди да излезеш на сцената, облеклото, което в никой случай не трябва да е това, с което вървиш по улицата, емоционална и умствена концентрация, заучен и овладян авторов текст, партньорство и задължителното мислене. Тези и още няколко неща поддържат актьора в бойна готовност. И когато той стъпи на сцената, не се нуждае от нищо кой знае какво, освен от светлина, за да го виждат хората, или образно казано - от една електрическа крушка", разказва Камен Донев.

Освен него в спектакъла ще видим звездни актьори - Мариус Куркински, Деян Донков, Касиел Ноа Ашер, Малин Кръстев, Валентин Танев, Стефка Янорова, Койна Русева, Лилия Маравиля, Стефан Вълдобрев, Анастасия Ингилизова, Георги Къркеланов, Станка Калчева, Милен Миланов, Яна Титова, Иван Радоев, Красимира Кузманова, Ева Тепавичарова, Ралица Ковачева-Бежан. Те, заедно с приятели и симпатизанти на Азарян, ще се съберат, за да си припомнят, разкажат и покажат разни неща, свързани с темата на спектакъла. Всеки ще сподели свои преживявания около репетиционния процес с проф. Азарян, който обичаше да казва: "На сцената се мисли и действа, а чувствата идват сами - стига да имаш душа на артист".
Рожденият ден на Крикор Азарян е и ден на театъра, носещ неговото име, създаден преди година в зала 2 на НДК. Всяка година голямото семейство на професора - неговите близки, студенти и приятели, ще отбелязват този празник. Билетите, на цени от 15 до 20 лв., се продават в касите на НДК. За ученици, студенти и пенсионери - по 10 лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай