Наследници на арт звезди обличат бели престилки

Наследници на арт звезди обличат бели престилки | StandartNews.com

Надали феноменалните Наум Шопов и Петър Слабаков - най-великите Цар и Генерал в българското кино за вечни времена - приживе са предполагали, че техните наследници ще обърнат гръб на сцената и екрана и ще искат да облекат бели престилки. Поне засега обаче се случва точно така. Въпреки че внукът на великия Наум вероятно не само е заченат преди представление на майка си Марияна Станишев и баща си Христо, но и дебютира на 7 - и то в Народния. Това се случва в "Кукувица" - пиесата на Елин Рахнев с режисьор Димитър Еленов. Тогава Шопов старши сияеше на премиерата, въпреки че нито за миг не беше убеден, че внукът му ще избере същата кариера. Героят на момченцето е абсолютен сладур, който никога не може да накара баща си да стигнат навреме до училище. И двамата започват да съчиняват зрелищни истории, за да изглеждат "нормални" във възмутените очи на другите. По време на онези репетиции младши анализираше с детско вдъхновение персонажите в "Кукувица". Редеше страхотни бисери от сорта на "Има съществена разлика между лъже и измисля", "Не съм гледал филмите на дядо ми, но ми харесва "Матрицата", "Предпочитам да играя пред публика, отколкото да уча уроците си". Крал Лир пък му отговаряше: "Ние, артистите, обичаме да живеем във въображаеми светове". Докато откровението на дядо му го "държеше", Наум се подвизаваше пред камерите в Киноцентъра - при това не само защото родителката му работи като кастинг директор "Ню Бояна филмс". Но в един момент

може би е осъзнал мъдростта и самоиронията в думите на дядо си

и кандидатства медицина. "Тази новина ме направи наистина щастлив. Бях изключително и дълбоко радостен. Още повече, че синът ми сам стигна до това решение. Сам си намери курсове и уроци. Нещата му вървят много добре - той е трети курс. Много съм горд с него. Вярно е, че е първият, който излиза от фамилното русло. Но така се получи. С братовчед си Асен, момчето на сестра ми Лиза и Христо Мутафчиев, бяха заедно в едно училище в продължение на 11-12 години. Можеха да продължат заедно и в НАТФИЗ. Преди известно време Наум имаше да учи дълго по някакъв много сложен изпит. Тогава му казах: "Защо не отиде с Асен в Академията - там всичко щеше да бъде прекрасно, а купонът да е безкраен?". Той дори не ми отговори. При това е почти отличник. Само баба му Невена дочака този момент. Тя с радост прие "изневярата", сподели маестрото в киното Христо Шопов пред "Стандарт".

Още докато учи в природо-математическата гимназия, Йоанна - щерката на Ернестина Шинова и Андрей Слабаков, абсолютно хладнокръвно демонстрира, ако не снизхождение към актьорлъка, то поне разумна дистанция, доколкото, разбира се, тя е възможна в нейния случай. Внучката на бунтаря, който не зачиташе статуквото нито в гилдията, нито в соцдържавата, нито в смехотворния й понякога парламент, още тогава обявява, че ще кандидатства с биология и химия. "Това дете не е от мен", шегуваше се в типичния си стил страхотната Ернестина. Вече обаче няма и грам съмнение, че е от нея - Йоанна е голяма красавица. Като майка си. Някога Ерна дефилираше за най-рейтинговите дизайнери на нашето време. Това, естествено, ставаше в Рим, а не в София. Шинова специализираше във Вечния град, после пък Андрей направи режисьорска кариера в тамошната водеща телевизия. Сега пък Йонна взе, че

заприлича не само на Ерна, но и на Анджелина Джоли

Така че вълненията в социалните мрежи са големи - дали пък е фатална жена номер едно във Варненската академия, дали пък не е разбила много мъжки сърца и т. н. Пак в онлайн говорилнята твърдят, че брюнетката вече има сериозно гадже, гледано с добро око от "домашните животни". По-важното обаче е друго - че Йоанна е наследила не професията, а челичните характери на дядо си Петър Слабаков и на родителите си. Тя го проявява още като тийнейджър. Тогава Ерна води истински битки - дали и как да се гримира, дали и как да спекулира с минижупите и хубавите си крака, дали и как да ходи по дискотеки... "Трябва твърда ръка. Прекалената свобода води до невероятни щуротии. Децата от малки трябва да знаят, че има правила за спазване", винаги е казвала Шинова. Е, може би тъкмо заради тайна нейна философия, тя се води за "лошото ченге", докато Андрей е "доброто". "Ами, да, нали има неговия проклет нрав - пият бира, играят карти, пушат, въртят пържоли", твърди Ернестина. Йоанна пък разпръсква всякакви подозрения за лигавщини, когато споделя, че има интерес както към патоанатомията, така и към пластичната хирургия. Явно е, че момичето с външност на холивудска звезда няма да се поколебае да хване ножа. Толкова много са го "влачили" по сцени и снимачни площадки, че вече не се страхува от каквото и от когото и да било.

Люба, дъщерята на Мирослава Гоговска и Иван Ласкин, също като Слабаковата внучка, може без проблеми да бъде избрана за красавица в сериал отвъд океана. Тийнейджърката, която неотдавна навърши 18, е наистина впечатляваща: прекрасно лице, излъчващо спокойствие и хармония - нещо, което мно-о-о-го трудно може да се твърди за татко й. Но все пак явно по нещо си приличат, защото имат желязна връзка. Когато Ласкин и Гоговска се разделят окончателно, драмата логично никак не е малка. "Да сте чували за лесен развод? Само в "Двама мъже и половина", репликира Иван. Всъщност той се чувства свободен от оковите на брака още преди да се залюби с Александра Сърчаджиева. След като се превръщат в официална двойка, третият в компанията задължително е все още малката Люба. Тя е навсякъде с баща си и с новата му жена. Сашка, която няма брат и сестра, обожава Люба. След като ражда София, връзката между тях става още по-силна. "Сърцето ми е разделено на три - за трите ми момичета", споделя лошото момче на родния театър. Той често се шегува, Алекс, Люба и София правят единен фронт срещу него. Сега по-голямата му дъщеря се кани да кандидатства медицина. Дори и да промени решението си в последната минута, тя е сигурна, че тук и сега

не желае да последва пътя на майка си и баща си

Макар и да не споделя публично, Люба може би подозира, че идентичната кариера на двамата е част от ябълката на раздора между тях. Те обаче са отлични актьори и това няма начин да не я ласкае. Неотдавна тя направи супер комплимент на татко си. "Възхищавам му се за знанието", призна Люба в "Търси се". Защото, който каквото и да говори за характера на Ласкин, никой не може да отрече респектиращата му обща култура. Иван знае много - за писатели, за режисьори, за рибарство, за ловджийство, за Южна Америка и Северния полюс, за какво ли не още... Той и вечният му другар Чочо Попйорданов винаги са гълтали книги и информации на един дъх.

Не е изключено Иван понякога да изпитва нормалните терзания, че не е посветил достатъчно време на Люба. "Искам да бъда всеки ден с нея, но знам, че това е невъзможно", споделя той. За 18-ия й рожден ден й написа сърцераздирателно писмо - почти в стила на това, което Чарли Чаплин изпраща някога до своята Джералдин.

В епистоларното произведение Ласкин, както може и да се очаква, нарича по-голямото си момиче "моята принцеса". Тогава той успя да трогне доста хора. Темата за бащинството в тяхното малко италианско семейство е доста тънка и деликатна. Сашка и досега не поддържа отношения с Йосиф Сърчаджиев.

Трета година медицина като Наум Шопов внук учи и Добрин, по-големият син на Мария Сапунджиева. И той съвършено самосиндикално избистря този си мерак. Още повече че родителите му - актриса и художник - хич и не искат да му влияят в избора. Още по-малко - да го подтикват към изкуството, своето или чуждото. Вярно е, че Добрин расте в среда на артисти, но пък Мама Божка никога не му е дава тон в живота. Той си е волна птица, макар и твърде сериозна. Сапунджиева, която от най-ранна детска възраст завинаги поема отровата на сценичния прах из драмсъставите в родната й Варна, просто държи на свободата. Тя няма намерение да се бърка в делата и на Марко, по-малкия си син. Нищо чудно и той да се ориентира към някаква наука.

Ники Сотиров е горд с Ния

Д-р Сотирова е истинско бижу, казват всички, които познават Ния - дъщерята на Ники Сотиров и Валя Славкова. Очарователната брюнетка, след която напразно обръщат глави продуценти и модни скаути, завърши медицина в родината, но вече е из Европа. От няколко години работи в Стокхолм, а неотдавна беше на поредна специализация - този път в Лондон. Ния е не само красиво, но и твърде фино създание с ясно очертани приоритети. Ники, който като всеки луд актьор няма почивен ден, никога не си е позволявал експеримента да й дава акъл, ако тя не му го поиска. Ния е израснала с разговори за спектакли и кинопродукции, но без фанатичното любопитство към всичко, що се случва зад кулисите. Не че не не е наясно с екшъна, разбира се. И може тъкмо заради това винаги се е въздържала от подобни мераци. Още като дете е на всяка театрална или филмова премиера на татко си. След като Ники започна да снима в щатските ленти, произвеждани в "Ню Бояна филмс", няма кастинг директор, който да не запита дали това красиво създание не се интересува от въпросната професия. Но, уви. За нея най-важни са учебниците и семейството. Ники и Валя, които се разделят през 90-те, винаги заедно са отглеждали чедото си. Ния се разбира чудесно и с Иван Славков, и с Тодор, и с всички от кръга на донякъде италианската им общност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай