Триумфът и трагедията на Джани Версаче

Триумфът и трагедията на Джани Версаче | StandartNews.com

До последния си дъх Джани Версаче остава верен на железния принцип в живота и модата: Насладата преди всичко останало - колкото повече, толкова повече. Неслучайно той поръчва 14 цвята върху единствен квадратен сантиметър плат. Великият дизайнер, който направи революция във визията, дефилетата и философията на фешън зрелището, мрази анемичния беж, скуката и аскетизма. Той е некоронованият крал на неоромантиката, необарока, на рококото в целия му разкош, на декадентската артистичност, на неохипи предизвикателствата, на безкрайните партита и перфектните колекции. "Шик ли? Това е една от най-грозните думи в речника. Използва се от онези, които ги е страх да бъдат себе си. Които не се осмеляват", казва италианецът пред студенти в Кралския колеж в Лондон. /"Легендата Версаче" от Мини Гастел, "Колибри"/. Според Джани силното его решава съдбата на всеки. Неслучайно смелостта и талантът му за провокация и скандали са без аналог в ентъртеймънта през 80-те и 90-те - от безсрамните му "порномомичета" и "робини", които закриват една от седмиците, до легендарните му купони в Каса Казуарина в Маями, на които всички носят неговите ризи, акцентиращи върху зърната на гърдите. Той е откровен поклонник на еротиката - но не само защото някои от критиците го наричат "постфройдист". Според Версаче тя изразява личността не по-слабо от интелекта. Това е една от причините, поради която Холивуд пада в краката му и му се кланя като на божество - от продуцентите до актрисите. Консерваторите в Европа заклеймят неговите "рокли за проститутки", но Америка ги носи с благоговение, което струва много пари. Така че Джани не се вълнува особено от факта, че Сузи Менкес, прочутата модна редакторка на "Интернешънъл хералд трибюн" не харесва едно от ревютата му. Но се дразни от нейното пренебрежение към труда на фамилията. И не я допуска до шоуто си в Париж. За да я "помилва" малко по-късно, когато тя изпада в еуфория от неговата колекция, решена изцяло в естетиката на пънка. Защото какъвто и тренд да избере роденият в италианския Юг маестро на екстравагантността, той възпява сексуалността като никой друг. И е единственият във фешън индустрията, който е приятел и изповедник на своите клиенти. На траурната церемония през юли на 1997-а се изсипва елита на международния хайлайф. Принцеса Даяна е неутешима - тя няма как да знае, че след месец и половина ще последва своя боен другар в отвъдното. А той - на пръв поглед - твърде лекомислено се оставя да бъде завлечен до безкрайните сцени в рая. След инцидентен флирт и може би сексуална нощ, някой си бездомник и скитник Ендрю Кънанан застрелва Джани на стълбите на неговата любима вила в Маями - а след това се самоубива със същия пистолет. Смята се, че фаталният изстрел е от ревност, но и досега смъртта на Версаче е обвита в мистика, в която, естествено, са замесени калифорнийската и сицилианската мафия.

Залюбва се с Антонио в "Ла Скала"

Роденият на 2 декември през 1946-а в Реджо ди Калабрия Джани е класически плебей, който постепенно, но сигурно се превръща в аристократ на духа. Въпреки че подобна метаморфоза може да се случи, само ако Господ е решил.
Майката Франческа е любимата шивачка на жените в градчето, но независимо от това семейството живее доста скромно. Джани е на 18, когато се включва в семейния бизнес. Но не работи по кройките в ателието, а започва да твори. Никой не се съмнява, че въображението, бесният му темперамент и мераците за Олимп ще изведат фамилията на върха. Джани обаче не е стихиен мечтател - той редовно посещава дефилетата в европейските столици и трезво анализира какво се случва в модата. През 1978-а с по-големия му брат Санто регистрират марката "Версаче". По-малката им сестра Донатела е готова за подвизи и слава още в първата колекция, която излиза на сцената същата година. Логото е избрано веднага - главата на Медуза от древногръцката митология, която хипнотизира и парализира. Оттук нататък целият свят действително е омагьосан от харизмата "Версаче".

А Джани превръща хедонизма в материя - тъкани, дрехи, аромати... Експериментира с всичко - най-вече с представите на доброто общество. И създава нови правила - за да взриви клишетата и да превърне фантазиите си в реалност.
През 1982-а Джани се впуска в поредна авантюра - костюми за театрални, музикални и балетни проекти. С великия хореограф Морис Бежар правят чудеса. Спектаклите в миланската "Ла Скала" и операта в Лос Анджелис са неописуеми. Той е вдъхновен от Анди Урхол и Леон Бакст - художникът на великия Дягилев. Десетина години по-късно пък прави костюмите на хита на Педро Алмодовар "Кика" - с испанския режисьор имат пълна хармония, въпреки че кинаджията никога не признава, че в мъжкото му тяло живее душа на жена. Джани не спира - пише книги, организира изложби, благотворителни акции, чиито приходи отиват за борба със СПИН-а. Създава прелести за интериори на дома, продължава с парфюмите, прави скици за култовата марка за порцелан "Розентал", отваря бутици по цял свят... Фамилията излиза на "Уол стрийт". В Европа продава 36 процента от продукцията, в Италия - 23, а в Япония - 9. Версаче хвърлят луди пари за борба с ментетата, но напразно - те заливат пазарите на пет континента.

В "Ла Скала" Джани се запознава с най-важния мъж в живота си - Антонио д'Амико. Той е търговец, който работи в компания за кожени облекла и аксесоари. Но е толкова красив, че често позира по списанията за фотосесии и фоторомани. Майка му също е шивачка - в градче по Бриндизи, където го ражда през 1959-а. Макар и от бедняшки род, момчето е образовано - има тапия за хотелски мениджмънт. На въпросната вечер в "Ла Скала" Антонио отива с тогавашния си покровител, а Джани - с актуалния си партньор. Но страстта между тях е буквално от пръв поглед. На финала разменят телефонните си номера, но всичко е сдържано и изискано. И тъй като в онази епоха няма мобилни телефони, двамата за малко да се разминат. Но съдбата решава да ги събере. Антонио е бисексуален и е смутен от интереса на с 13 години по-възрастния от него гений в модата и бохемството. Версаче обаче не иска да говорят за новия му избраник като за кух хубавец и го въвежда в театралните си дейности. Антонио започва да се занимава с моделите за оперните и балетните постановки. Чак след година и половина те обявяват, че са двойка.

До този момент Джани често сменя гаджетата си. Отношенията му с Морис Бежар са изключително интересни - като между двама големи създатели и артисти, които са извисени над битовизмите. Те са особен дует в продължение на 13 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай