Соня Йончева сменя Анна Нетребко

Соня Йончева сменя Анна Нетребко | StandartNews.com

"Това е крайъгълен камък в кариерата на всички сопрани", казва българката

Прочутото ни сопрано Соня Йончева, наречена от модната библия "Вог" най-ярката нова звезда на белкантото, сменя Анна Нетребко в Кралската опера в Лондон. Пловдивчанката, която спечели конкурса "Опералия" на Пласидо Доминго преди 6 години, ще пее една от най-трудните женски партии - на Норма в едноименния шедьовър на Белини. Добрата новина съобщиха във вторник от "Ковънт гардън". Замяната се наложи, след като 44-годишната рускиня обяви миналата седмица, че се оттегля от ангажимента си. С новата постановка на "Норма" ще се открие сезон 2016-2017 през септември.

"Големи благодарности на "Метрополитен Опера" в Ню Йорк, че освободиха брилянтното сопрано Соня Йончева от ангажимента й при тях като Мими в "Бохеми", написа в официалното изявление директорът на "Ковънт гардън" Каспър Холтън. Американката Ейлин Перез ще замести Соня в "Мет" в петте есенни представления. "Щастливи сме и благодарни, че Соня ще се присъедини към отличните ни гласове и творчески ни екип в новата продукция на "Норма". Тя имаше голям успех тук през последните сезони и чакаме с нетърпение завръщането й през есента за "Норма" и като Антония в "Хофманови разкази", допълва Каспър Холтън.
Нетребко отложи и участията си със същата роля в "Метрополитен" за по-следващия сезон. Там обаче ще я замести американката Сандра Радвановски. Анна все пак ще изпълни ролята на Леонора в "Трубадур" в "Метрополитен" през сезон 2017-2018-а.
Соня има двегодишен син Матео от съпруга си, диригента Доминго Хиндоян. Йончева разказва пред "Вог", че след раждането гласът й ще придобие различен нюанс, но пак си е нейният. "Казаха ми, че ще има промяна в гласа ми, в тялото ми и във всичко останало. Помислих си: "Е, не може да е толкова голяма. Все още ще бъде моят глас." И е така. Но наистина усещам, че гласът ми се развива в нова светлина на сопраното", обяснява певицата.

"Норма е крайъгълен камък в кариерата на всяко сопрано. Не можех и да се надявам на по-добър екип. Нямам търпение да пея тази роля с изключителния Антонио Папано. Огромна благодарност към "Метрополитън опера" за това, че ме освободиха от планираните изпълнения като Мими в "Бохеми".

Соня Йончева дебютира в "Ковънт гардън" през 2012 г. в концерта за победителите от конкурса на Пласидо Доминго. По-късно тя влиза в образите на Мюзета в "Бохеми", Маргарита във "Фауст", Виолета в "Травиата" и Микаела в "Кармен". Сред другите й скорошни изяви е Дездемона в "Отело" на Мет Опера, главната роля в "Йоланта" на Националната опера на Париж, Виолета в "Травиата" в Берлинската държавна опера.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай