Оперен шеф хвърли оставка

Оперен шеф хвърли оставка | StandartNews.com

След днешната си среща със зам.-министъра на културата Боил Банов, който ми заяви в прав текст, че пари за заплати няма да има, докато не изчистим натрупаните задължения, аз депозирах оставката си в деловодството на министерството. Това обяви директорът на Старозагорската държавна опера Петко Бонев на среща с медиите и част от творческия колектив.

Освен това 85 души от най-големия синдиката в трупата – на музикалните дейци, също са се поискали в официална подписка оставката му. Операта е приключила миналата година с над 550 хил. лв дълг плюс още над 100 хил. лв други неразплатени задължения за материали и услуги. Според Бонев със сегашната система на делегирани бюджети Старозагорската опера нямало как да върже двата края, тъй като трябвало да продава един билет за оперен спектакъл по 40 лв, което било абсурдно. Освен от всички оперни театри в страната старозагорската трупа имала най-малък оркестър и нямало как едновременно да прави нови постановки и да поддържа постоянен репертоар с ежедневни спектакли. „За нашата опера трябва специално политическо решение", заяви шефът в оставка и разсмя истински журналистите и колегите си.

„Може би трябва да се назначи политкомисар", репликираха го иронично от колектива. Според мнозинството културното министерство трябва да спре с експериментите в Старозагорската опера и най-после да назначи истински мениджър, който разбира от музика, и знае как се печелят и публика, и пари.

Бонев встъпи в длъжност през лятото на 2013 г. след спечелен конкурс, който бе оспорван с бурни протести на част от трупата и старозагорската общественост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай