Обрахме ЦЕРН

Два лаптопа свиха от учените български апаши

Обрахме ЦЕРН     | StandartNews.com

София. Два лаптопа с информация на ЦЕРН бяха откраднати по време на презентацията им у нас. Компютрите с ценните за учените данни изчезнаха от аулата на Софийския университет. В Алма матер организацията представи пред българския бизнес възможностите наши компании да работят за световноизвестното седалище на учените в Швейцария.

Лаптопите били отмъкнати в кафе пауза между две презентации. Единият от тях е на професорка от Индия, която представи революционната адронна терапия, която ЦЕРН иска да предложи и у нас. С нея се лекуват тумори. Във втория обаче е имало и друга информация, която не е съхранена никъде другаде. До края на деня компютрите не бяха намерени.

80 наши фирми искат да работят за ЦЕРН, стана ясно вчера. Шефът на организацията Ролф Хойер пристигна у нас, за да представи възможностите бг компании да се включат в повече проекти на организацията. "България е малка държава, но българските учени имат видим принос в ЦЕРН", заяви Хойер на среща с премиера Бойко Борисов по-рано през деня. По думите му наши специалисти имат изключителен принос и в разработката на следващото поколение на световната мрежа WWW, наречено Grid. Двамата са обсъдили и възможностите страната ни да използва средства от европейските фондове за обучение на български лекари, съвместно с научния център на ЦЕРН в Австрия. Коментирано е и евентуално бъдещо построяване на център за адронна терапия у нас, финансиран със средства от европейските фондове, с помощта на ЦЕРН.

Според г-н Хойер подобен център в страната ни би дал възможности за достъп до революционното лечение на хора не само от България, но и от съседни държави.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай