Аладин и любовникът му грабели в тандем

Искат арест и за двамата, примамвали мъже със секс и после ги обирали

Аладин и любовникът му грабели в тандем | StandartNews.com

София. Салахедин Бин Аладин и транссексуалният му приятел са извършили заедно поредица от грабежи в централната част на София. С тези данни към момента разполага разследването. Двамата са заподозрени в серия нападения, предимно над жени. Атакувани са обаче и мъже, които са се възползвали от сексуалните услуги на приятеля на алжиреца. Обикновено отмъквали чантите на жертвите си, златни накити и телефони, като ги заплашвали с нож. Травеститът проследявал набелязаните жертви, а Аладин ги атакувал в тъмните улички.

"В задържания за нападението над 20-годишната Виктория алжирец е намерена вещ, която е предмет на още един грабеж", потвърди вчера главният прокурор Сотир Цацаров. Тепърва от прокуратурата ще преценят дали Аладин и мъжът с обратни наклонности ще понесат отговорност за всички престъпления, които са извършили. "Трябва да се съберат доказателства. В петък градска прокуратура ще поиска мярка за неотклонение "задържане под стража", посочи Цацаров. Аладин ще бъде обвинен в грабеж, придружен с опит за убийство. От държавното обвинение ще преценят дали да му повдигнат и обвинение за незаконно преминаване на границата. Любовникът му пък ще бъде подведен под отговорност като негов съучастник и помагач. Очаква се от държавното обвинение да настоят пред Софийския градски съд за постоянното задържане и на двамата. Още повече, че има сериозни подозрения, че са извършили и други престъпления, предстои това да се установява в хода на разследването. На този етап информацията е, че освен с грабежи, двамата са се занимавали и с предоставяне на сексуални услуги. Цацаров обясни, че Аладин е влязъл на територията на страната

като емигрант, не като политически бежанец

Той е поискал задействането на съответните административни процедури от Държавната агенция по бежанците, откъдето са се забавили с решението, т.е. той е пребивавал в страната със статут на лице, спрямо което има производство, но все още няма решение, обясни главният прокурор. Алжирецът се е подвизавал в центъра на София, като е ползвал единствено бележка, че чака одобрение. Посочил е адрес в бл. 420, вх. А в столичния кв. "Овча купел", където реално живее полицай от общежитието в Бусманци. Предполага се, че чужденецът се е сдобил по някакъв начин с адреса на униформения и е отбелязал тъкмо него. Иначе живеел в квартирата на травестита, който е от Пловдив.
Именно любовникът на Аладин му е осигурил трансфера през града под тепетата до границата с Гърция. "Беше осъществена една много мащабна операция по отношение на алжиреца, на която той успя да отговори с 2-часово или на моменти минутно изпреварване на органите на реда. Постоянно това бе следено от мен, от министъра на вътрешните работи и от главния секретар и важното е, че е задържан", разказа вчера Цацаров. "Границата на България не представлява това, което ние имаме в съзнанието си като граница.

Пази се не по реда, който ни е познат от едно време

Аладин бе задържан в Гърция, след като бяха локализирани апартаментът, в който се е криел в Пловдив, таксиметровият автомобил, който е наел, и селото, в което го е откарал, както и целият му маршрут през нощта до границата. Това, че е успял да я премине - да, успял е, но успяхме да го задържим и гърците го върнаха обратно", обясни още Цацаров. Главният прокурор бе категоричен, че няма да толерира действия, демонстриращи етническа нетърпимост и насаждане на расова омраза, които ескалираха в обществото след нападението над Вики. Той обясни, че към момента има образувани две досъдебни производства за т. нар. престъпления от омраза. Едното е срещу русенския кримигерой Бисер Миланов-Петното, които заедно с гардовете си, минавайки с джип покрай джамията "Баня башъ" в столицата, с мегафон е отправял призив за саморазправа със събралото се там множество от цветнокожи мъже и араби. Другото е срещу един от лидерите на ВМРО, Ангел Джамбазки, след проведения от него митинг срещу бежанската вълна в България.

Цветлин Йовчев, вицепремиер и вътрешен министър: 

Салахедин Бин Аладин е влязъл в България през 2012 г. и е задържан. Пожелал е закрила и неефективната работа на ръководството на Държавна агенция по бежанците (ДАБ) тогава е позволила в момента, в който са започнали да се препълват местата за настаняване, да му се даде бележка да излезе на външен адрес. От декември миналата година той е с бележка на външен адрес. Искам да сложим ясно разграничение - имайте предвид, че нелегалните имигранти, които няма да получат статут на бежанци - една сериозна част от тях нямат основания да претендират - от Северна Африка, от Афганистан, ще бъдат принудително изведени извън страната. Искаме тези случаи, в които няма основание да се търси закрила на наша територия, да се решават до 3 дни. Бързо произнасяне на ДАБ и тези хора отиват в дирекция "Миграции". Много са без документи, за да могат да бъдат изведени принудително извън територията на страната, на много трябва да бъдат закупени билети. Но за това време ще бъдат задържани в домовете за настаняване на дирекция "Миграции", няма да се разхождат по улиците. От края на 2012 г., понеже са започнали да се препълват местата за настаняване на бежанци, и първите 3 месеца на 2013 г. са започнали да ги пускат на външни адреси. В момента имаме над 3700, които са на външни адреси.

(Пред Нова ТВ)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай