Агресията на ГЕРБ ще получи тежка отплата

Агресията на ГЕРБ ще получи тежка отплата | StandartNews.com

Бургас. Милен Керемедчиев е втори в листата на Движение "България на гражданите" в Бургас.

- Г-н Керемедчиев, защо излизат толкова компромати срещу ГЕРБ?

- Очаквах една мръсна кампания, но срещу политическите опоненти на партията, a не вътре в нея. Това самоизяждане достигна своя връх. Не очаквах компроматната война, която беше тръгнала една година преди изборите, да се обърне срещу самите управляващи. Но от друга страна, изглежда логично. Всички знаем старата българска поговорка - който вади нож, от нож умира.

- Каква е причината да се стига дотук?

- Много структури, които бяха контролирани, в един момент видяха, че тези файлове и флашки могат да се използват срещу тях. Защитавайки се, те започват също да правят записи и да ги вадят. Това е нормална ответна реакция на хора, които тепърва ще бъдат застрашени.

- ГЕРБ ще оцелее ли?

- Да, но те вървят по пътя на други партии, например НДСВ. ГЕРБ не откриват колелото, но смятам, че за разликата от други партии имаха много агресивно поведение срещу останалите партии. Това ще доведе до по-тежка отплата за тях.

- Какво трябва да свърши следващият парламент?

- Най-важно е да се сформира правителство и това ще бъде най-трудното начинание. Защото антагонизмът, който се създаде, на демократи и социалисти, на ЦСКА и "Левски", е лош. Трябва да се даде възможност на една от партиите да направи списък с 10-15 приоритета за държавата, около които да се обединят много политически сили и да се направи експертно, а не политическо правителство. Хората искат реално и бързо решаване на проблемите за енергийните дружества, съдебната система.

- "България на гражданите" дава ли заявка за съставянето на това правителство?

- Ако ни се даде възможност да съставим правителство, то няма да е от партийни функционери. България е изправена пред икономическа криза и покрай скандалите с флашките това не се отчете. За първото тримесечие на 2013 има привлечени 40 млн. евро чуждестранни инвестиции. За същия период на миналата година те са били 500 млн. евро. Това означава, че инвеститорите отбягват страната ни, защото ги е страх от непредсказуемостта и политическата нестабилност.

- Как бихте облекчили условията за бизнеса у нас?

- Според мен МИЕТ е една мегаструктура. Нормално е Министерството на енергетиката да излезе като обособена структура. Смятам, че лицензионните режими трябва да се сведат до санитарния минимум и да се въведе отново мълчаливо съгласие при кандидатстването за тях. Сроковете, които тормозят бизнеса, трябва да бъдат съкратени от няколко месеца на не повече от седмица. Тогава Министерството на икономиката ще може да се занимава и с туризъм и инвестиции.

- Не загубихме ли шанса да сме добра туристическа дестинация?

- Ние наистина се превърнахме в евтина дестинация - средно един турист харчи по 10 евро на ден. Но все още има възможности за подобряване на климата. Има една ниша от туристи, която не е достигната. Това са пенсионерите от Германия, Австрия, скандинавските държави, дори Япония и Китай. Те могат да идват преди май-юни и след септември.

- Може ли да се поправи презастрояването на Черноморието?

- Не, но могат да се спрат някои абсолютни беззакония като събарянето на къщи в Несебър. Той е обявен за защитен град от ЮНЕСКО.

- Строи ли се още по Черноморието?

- Да, а там, където се правят инфраструктурни проекти с държавни средства, те не са качествени. Само допреди няколко месеца се сложи асфалт до Царево, а сега се прави реконструкция на чисто нов път, и то в началото на сезона. Висим във въздуха и с пречиствателните станции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай