Коджабашев: Да внесем чужд модел за здравеопазване

Коджабашев: Да внесем чужд модел за здравеопазване | StandartNews.com

Държавата трябва да полага максимални усилия за живота на всеки един от своите граждани

Антон Коджабашев е трикратен световен и европейски шампион по вдигане на тежести и бивш председател на Българската федерация по вдигане на тежести. Той бе един от двамата кандидат-депутати на АБВ, които призоваха за подкрепа за олимпийския шампион Нораир Нурикян. Коджабашев е втори в листата в Бургас.

- Какво куца в сферата на здравеопазването, за да се налага обикновени граждани да трябва да правят подобни кампании като вашата в случая на олимпийския шампион Нораир Нурикян, диагностициран с рак на белите дробове?

- Не знам какво точно куца, тъй като не съм експерт и медицинско лице. Но това, което виждам от целия този хаос, който цари в държавата като цяло и в здравеопазването, е, че не трябва хора, които са дали толкова много за държавата, положили са толкова труд през живота си и са постигнали такива успехи, да се борят като просяци, за да спасят живота си. Би трябвало държавата да се грижи за всеки един от своите граждани и да полага максимални усилия, за да не се случват подобни трагедии.
Има експерти, те трябва да помислят върху възможните решения на проблема. Но явно толкова са и експерти. По цял ден слушам едни професори, едни доценти - дават предложения, а нищо не се случва. Може би трябва да приложим у нас чужд модел, който да вкараме отвън. Постоянно се говори за милиони, милиарди за здравеопазване, а хората мрат като мухи!

- Като спортист какво смятате, че трябва да се промени в сферата на спорта?

- Имаме много добри треньори, подготвени кадри, които могат и извеждат спортистите ни на много високо ниво. Но, говоря главно за щангите, но навсякъде е така, голямото ръководството куца. Видяхме резултатите на олимпиадата в Лондон - два медала, и то измъчени. Ако се повтори подобно управление като на Свилен Нейков, това означава, че на спорта у нас може да сложим кръст.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай