Десант от ексминистри в битката за Варна

Бареков и Сидеров в лидерски сблъсък

Десант от ексминистри в битката за Варна | StandartNews.com

Вицеадмирали в листите на ГЕРБ и "червените", прадядо докара Кънев край морето

Варна е била винаги стратегически важна в парламентарните избори. Битката за 15-те мандата край морето и този път няма да се размине без тежки сблъсъци и удари под кръста.

Всички основни играчи извадиха за водачи на партийните си листи лидери, бивши министри, депутати и известни лица. Присъства и сериозна гражданска квота, при това вече не съвсем избутана на най-задните позиции.

Всички дават обещания, свързани с проблемите на града и затлачени през годините - нов интермодален терминал и преместване на пристанището, министерство на туризма, магистрала "Хемус" и втори "Аспарухов мост", овладяване на свлачището на "Трифон Зарезан" и отваряне на пътя за Златни пясъци.


Варна. ГЕРБ се цели да подобри миналия си успех във Варна, когато изстреля 7 депутати. Отборът с номер 9 води пак бившият регионален министър Лиляна Павлова. Тя е родена в София, но е свързана с морската столица - баща й проф. Павел Павлов, е зам.-ректор на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър", в който самата тя е завършила магистратура по публична администрация и европейска интеграция. След нея на второ място е вицеадмирал Пламен Манушев, безпартиен, бил е командир на ВМС и е популярно име сред морските офицерски среди. Следва го известният пиар стратег Красен Кралев, познат и като дългогодишен президент на футболен клуб "Черно море". А славата му сред феновете още се носи заради неподобрения му рекорд в леката атлетика. Четвърти в ГЕРБ листата е хирургът Красимир Петров, зам.-шеф на МБАЛ "Св. Анна" във Варна. От гражданската квота на осмо място е майката на загиналата Лора - Нели Петрова. Емоции предизвика само това, че в листата кикбоксьорът Владимир Вълев (номер 11) е пред олимпийския шампион и легенда в бокса Ивайло Маринов.

БСП също извади тежката си артилерия от министри в кабинета "Орешарски". Водач е Ангел Найденов, роден в Кърджали, но възпитаник на Морската Алма матер - ВВМУ "Н. Й. Вапцаров", и затова е познат и ценен сред морските вълци. Второто място е за друг бивш министър на образованието - проф.д-р Анелия Клисарова, която смело и настойчиво поиска един учебник по предмет и си навлече гнева на издателите. Крехката дама е бивш ректор на Медицинския университет във Варна и уважавано име сред академичните и докторски среди. Левицата имаше петима представители от Варна в 42-рия парламент. Интригата за сегашния вот беше за третото и четвъртото място, които резонно след решение на "Позитано" 20 заеха един след друг по-популярният бивш градски лидер Борислав Гуцанов и областният председател Красимир Янков. Пети е висш морски офицер - вицеадмирал Петър Петров, който е бил зам.-началник на щаба на ВМС и на Генералния щаб на БА.

Към гласовете на хард червения електорат посяга сега и партията на президента Георги Първанов АБВ, която във Варна постигна най-големия си успех на евроизборите и затова стартира предизборната си кампания от морето. Водач на листата е бившият вицепремиер и министър на външните работи Ивайло Калфин.

ДПС не изненада варненци с листата си. Водач е икономистът и теолог Йордан Цонев, следван от областния лидер Ерджан Себайтин, специалист по екология. На предните избори движението спечели 1 депутатско място.

Лидерът на ДСБ и кандидат на Реформаторския блок Радан Кънев ще се бори за гласовете на десните избиратели във Варна. Той е роден в София, но прадядо му Никола Кънев е бил народен представител от морската столица в периода 1908-1911 г. Втори след Радан Кънев е Касим Дал.

Резултатите от вота на 5 октомври във Варна можеха да бъдат по-предсказуеми, ако не беше новият играч - "България без цензура". Нейният лидер Николай Бареков оглавява листата тук и в родния си град Пловдив. Бившият тв журналист свика край морето и Втория национален конгрес на ББЦ. Втори в листата е зам. областният председател на ББЦ във Варна Георги Ковачев, следван от юристката Поля Ченева, председател на район"Одесос" на партията.

По-малко разпознаваем във Варна е бургазлията Валентин Касабов, журналист, тв водещ и местен парламентарист в три мандата в родния си град, който води листата на "Патриотичен фронт-НФСБ и ВМРО". На второ място след него е Емил Димитров-Ревизоро.

Председателят на партия "Атака "Волен Сидеров атакува за пореден път от Варна като водач на листата, следван от известната си съпартийка Магдалена Ташева.

Лидерката на НДСВ и бивш евродепутат д-р Антония Първанова е водач на партийната листа във Варна. Александър Томов води листата на "Българска социалдемокрация", а председателят на "Синьо единство" Христо Панчугов - на "Десните". Татяна Дончева е начело на кандидат-депутатите на "Движение 21" от Варна. Сред партийните лидери, които оглавяват листи, е и Светльо Витков, основател на "Глас народен" и вокал на "Хиподил".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай