Стоян Ненчев: Депутатите да коват закони, а не да политиканстват

Стоян Ненчев: Депутатите да коват закони, а не да политиканстват | StandartNews.com

Стоян Ненчев, водач на листата на "БСП Лява България" в Разград

- Г-н Ненчев, вие сте успешен адвокат, с дълъг опит в политиката, но сте бил депутат само във ВНС през 1990 година. Какво ви накара да се кандидатирате отново точно сега?

- Когато приключи мандатът на Седмото ВНС, за себе си бях решил да се върна към професията и да се занимавам с политика само в рамките на моя град и на Разградска област. Дълги години работих като общински съветник от БСП, ръководех групата на левицата в местния парламент. Промених решението си по две причини. Първата е голямата подкрепа, която получих както от организациите на БСП в региона, така и от широк кръг хора от местната общност.

Голяма част от земляците ми искат Лудогорието да бъде представено в парламента не само от партии, които са абонирани за това, но от личности, които имат доверието и на левите хора, и на избирателите, които ценят професионализма и почтеността у човека. Вторият ми мотив е свързан с желанието ми в парламента да спре политиканстването и народните представители да се върнат към основната си задача: да създават закони, и то добри. Искам чрез контрола върху изпълнителната власт депутатите да помогнем да се възстанови държавността, редът и законността в България, за които считам, че са дефицит в момента. Искам доверието на хората от моя край и няма да ги разочаровам.

- Какви са основните приоритети, зад които заставате?

- В момента е много актуално да се говори, че Северозападна България е най-изостанала и на нея трябва да се помага. Аз твърдя, че Североизточна България има сходни показатели. В момента в Разградска област има общини, където работят по 1-2 семейни лекари, има селища с безработица над 35%.

Убеден привърженик съм на политики, които осигуряват устойчив растеж на регионите. Мисля, че като областен управител на Разград допринесох регионът да подготви и защити проекти за почти 16 млн. лв., които кабинетът "Орешарски" ни отпусна по програмата "Растеж и развитие на регионите". 3 млн. лв от този бюджет ще отидат за обновяването на стадиона в областния център. От 3 години градът ни е футболна столица на България. Проектът "Лудогорец" е добър пример за успешно партньорство между държавата и бизнеса.

Като депутат ще представлявам левите хора. Затова ще подкрепям закони, които са социално справедливи. Знам, че има кой да се грижи, интересите на икономически силните да бъдат защитени. Аз ще съм измежду тези, които ще се борят за правата на хората от ниските стъпала на социалната стълба - работещите бедни, изоставените възрастни, болните, пенсионерите.

- Анализаторите смятат, че България живее в условия на политическа нестабилност. Как според вас се отразява това на държавата и на отделния човек?

- Истина е, че като държава и общество затъваме все повече в нестабилност и противоречия. Историята познава различни начини за възстановяване на стабилността. Единият е чрез премахването на парламентаризма и преминаването към диктатура. Това сме го преживели през 30-те години на миналия век. Опитът показва, че това решение не е донесло нищо добро нито за народа, нито за държавата.

Днес живеем в други реалности. България е член на ЕС и подобни решения не са нито желателни, нито възможни. В рамките на общото европейско семейство имаме примери на политически действия, които преследват стабилност и я постигат със средствата на политическия диалог и сътрудничество в името на общото национално благо. Ние трябва най-после да се вземем в ръце и да осъзнаем, че всички сме българи. Нещата, които ни разделят, са по-малко и по-незначителни от тези, които ни свързват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай