Бойко с гневно писмо до Искров

ГЕРБ ще подкрепи всички мерки за оздравяването на КТБ

Бойко с гневно писмо до Искров | StandartNews.com

В най-кратки срокове квесторите да представят доклада за банката, настоява Генерала

София. Бойко Борисов отправи гневно писмо до шефа на БНБ Иван Искров. В него лидерът на ГЕРБ изрази недоволство от действията на Централната банка по отношение на КТБ и дъщерната й банка "Виктория".

"Осъзнаваме необходимостта от надеждна оценка на реалното състояние на затворените банки, но не приемаме сроковете, предлагани от БНБ. Недопустимо е вече трети месец квесторите, назначени от БНБ, да не могат да предоставят изчерпателна информация за реалното състояние на КТБ. Прибързаните и противоречиви изказвания на управителя на БНБ Иван Искров допълнително нагнетиха напрежение и създадоха усещане за неуправляемост на процеса", се казва в писмото на Борисов. Според него отлагането на информация за реалното състояние на КТБ крие риск от допълнително влошаване на нейните активи. Така пък ще се увеличи цената на оздравяването на банката.

"Нещо повече, липсата на информация за състоянието на капитала на банката не дава възможност за формулирането на стратегия за решаване на проблема", смятат още експертите на ГЕРБ. В писмото на Борисов се декларира готовност за подкрепа на всички мерки за спасяване на вложенията на гражданите и бизнеса. "Призоваваме БНБ да обърне сериозно внимание на всички потенциални инвеститори, заявили интерес да се включат в капитализирането на банката, за да се ангажира в минимална степен обществен ресурс", настоява още Борисов. "Хората в БНБ не правят нищо, за да стабилизират КТБ, и тази бомба ще избухне вероятно през ноември", заяви Борисов по-късно по време на срещата си с шефа на групата на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер, който дойде в централата на ГЕРБ.

"Няма съмнение, че това едногодишно управление на социалистите беше тотален провал. След изборите от ЕК и от Брюксел ще се постараем да ви предоставим цялата подкрепа, от която имате нужда", заяви гостът. Вебер обеща да говори с председателя на ЕК Юнкер и немския канцлер Меркел за отблокиране на еврофондовете за България.

40 наши в Израел стават гербери

Над 40 симпатизанти на ГЕРБ в Израел са подали молби за членство в партията. Те изразили и желанието си да помогнат в настоящата предизборна кампания. Управленската програма на партията в Тел Авив представи Румяна Бъчварова, водач на листата в 24 МИР София.

Банката потъва, а те не правят нищо

Бойко Борисов пред "Стандарт"

- Г-н Борисов, по време на разговора ви с Манфред Вебер предупреждавате, че заради КТБ цъка бомба, която ще избухне ноември?

- Написал съм официално писмо до БНБ. Повече не е необходимо да говоря. Важното е, че съм предупредил. Те не правят нищо да оздравят банката, а тя все повече потъва. Положението може да стане неспасяемо.

- До какви последствия може да доведе това?

- Това означава, че в бюджета трябва да се заложат два, два и половина милиарда обществени пари. Ние сме го казали това много пъти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай