Ваксинират от петък срещу заразния дерматит

Ваксинират от петък срещу заразния дерматит | StandartNews.com

Ваксинацията на едрия преживен добитък срещу заразния нодуларен дерматит започва в петък.

150 000 са дозите, които ще бъдат разпределени в стопанствата на засегнатите досега райони. До момента има констатирани 31 огнища на заразата.

Заразен добитък има в Стара Загора, Опан, Раднево и Чирпан в област Стара Загора, общините Хаджидимово, Гоце Делчев, Сатовча, Петрич и Сандански в област Благоевград, община Първомай, област Пловдив и община Кочериново, област Кюстендил.

Силно заразната болест плъзна най-напред в Хасковска област – в стопанства в община Димитровград- в селата Радиево, Ябълково, Добрич и Брод и в Хасково-в село Узунджово. До момента умъртвените по хуманен начин и загробени животни в региона са около 280.

Ваксинацията ще извършват частно практикуващите ветеринарни лекари. Ваксината, които ще бъдат използвани за имунизиране на всички възприемчиви животни в 20 километрова зона около огнищата на заболяването.

Тя е „жива ваксина" и животните придобиват имунитет за 28 дни.

Заразният нодуларен дерматит не е опасен за човека.

Месните продукти, преминали обработка, които са произведени от месо, добито от ваксинирани животни ще могат да се реализират само в България, като трябва да са обозначени с идентификационна маркировка "диамант". Месни продукти в консерви могат да се реализират в други държави членки и трети страни, като се придружават от сертификат по системата "TRACES".

Млякото може да се консумира и използва за производството на млечни продукти, след преработка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай