Заради силен шум са затворени два обекта по южното Черноморие

Снимка: БГНЕС архив

Заради силен шум са затворени два обекта по южното Черноморие | StandartNews.com

Затворени са два обекта заради силен шум – „Какаов плаж" на Слънчев бряг и заведение „Хедон" на „Каваците"- южно от Созопол. Това обяви пред журналисти вицепремиерът Валери Симеонов по повод последните действия, свързани със спазването на Закона за защита от шума в околната среда.

Според Симеонов многократно разпоредбите на Регионалната здравна инспекция са нарушавани от въпросните заведения. Първите проверки са извършени още на 8 юни. На 11 и на 9 юни представители на заведенията са подписали заповеди с предписания. На 5 август след множество сигнали от РЗИ е направена нова проверка и са установени мероприятия с по няколко хиляди души в откритите площи на плажа и пред двете заведения. Разпоредено е да спрат звука, но те отказали. Затова на 10 август са им връчени заповеди за преустановяване експлоатацията на обектите.

„Беше подготвен нов законопроект за изменение шума в околната среда. Предстои да се приемат окончателно новите изменения. Независимо от това, че нямаме нов закон, всички почиващи по курортите на България имат правото на здравословен начин на живот и на почивка. От 23.00 часа до 7.00 часа и по сега действащия Закон. По него се забранява озвучаването на открити площи. Съответно те действия на институциите, основни на Регионалните здравни инспекции са регламентирани с допълнителни наредби", допълни Симеонов. По думите му мерките имат възпитателен характер.

В Общините Созопол и Несебър наредбите за опазването на обществения ред са отменени по съответното разпореждане на прокуратурата още в началото на тази година и повече от половин година не са приети нови, сподели още вицепремиерът Симеонов. „Дали това е нарочно или случайно, не се наемам да коментирам. Имало е достатъчно време да приемат нови наредби, съгласно указанията, които са получили от Прокуратурата, но не са го направили. Освен шума, в тези наредби се регламентира и всяко едно нарушение на обществения ред. По този начин се връзват ръцете полицаите да съблюдават за спазването им. Затова се наложи прилагането на една по-нова методика по отношение на спазването на Закона за шума. Надявам се час по-скоро Общинските съвети на Созопол и Несебър да си приемат наредбите", каза още Симеонов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай