Зам.-министър Петрунова бе гост на откриването на сезон 2015 в Двореца

Зам.-министър Петрунова бе гост на откриването на сезон 2015 в Двореца | StandartNews.com

С напълно реставриран параклис „Успение Богородично" и арт галерия „Тунела", в която е подредена изложба от стъклопластика и живопис официално Държавния културен институт „Културен център Двореца" в Балчик постави началото на културно-туристически сезон 2015. Гости на събитието бяха зам.-министърът на културата доц. д-р Бони Петронува и арх. Димитрийка Добрева – главен директор на главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство". Директорът на културния център Двореца Жени Михайлова подчерта, че цялостна реставрация на параклиса, който е част от комплекса не е правена от близо 50 години. Със средства, отпуснати от министерството на културата е извършен ремонт на сградата, а на втори етап – и пълното възстановяване на стенописите. Самият параклисн е точно копие на църквата „Св. Джеймс" от 15 в., намираща се в северната част на Кипър, добави Михайлова, като поясни, че в Балчик той е бил построен през 1929-1930 г. За първия етап на реставрирането му са изразходвани 19 хил. лв. за възстановяване на стените и укрепване на мазилките, а за втория етап – реставриране на стенописи и увредени зони са усвоени 18 хил. лв.

Михайлова представи и новата галерия, която отвори врати с първата си изложба – „Тунела". Тя се намира в Тихото гнездо. Галерията заедно с напълно новия културно-информационен център „Арка" са по трансграничен проект на стойност 92 хил. лв. В Информационния център всеки посетител има достъп както до любопитни и интересни материали за Двореца, Балчик и региона, така и до най-съвременните видове комуникация.

Доц. д-р Бони Петрунова даде висока оценка на свършената работа, като обеща лично да дойде да открие поне две от културните събития в богатия календар на центъра. Тя заяви, че ще направи всичко възможно и по силите си да бъде постигнато споразумение между Министерство на културата и Софийски университет, за да бъдат премахнати двете каси, при влизането в обекта, който в очите на туристите е едно цяло, но се стопанисва от две различни институции. „Разбрах от директора на нашия институт тук, че ние имаме пълната готовност да въведем електронна каса. Не може да допускаме човешките страсти да влияят на паметника. За мен е недомислено решението – територията да се стопанисва от Софийски университет, а сградите от министерството. Смятам, че трябва да се очертаят ясно двете собствености", заяви доц. д-р Петрунова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай