Туризмът затяга правилата за ваканциите

Туризмът затяга правилата за ваканциите | StandartNews.com

По-строги правила ще защитават потребителите на туристически услуги. Това стана ясно по време на 17-та годишна конференция на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА). Новите правила са приети с директива на Европейската комисия. Националните законодателства трябва да бъдат синхронизирани с нея и правилата да влязат в сила от 2018 г., каза зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева.

Родните туроператори ще са задължени да предоставят повече и изключително точна предварителна информация за продукта, който предлагат. Задължително предварително ще се дефинира програмата, начина на изхранване, броя на звездите на хотела за настаняване и всички допълнителни услуги. Така още преди да подпише договора туристът ще знае какво точно купува, както и за кои услуги плаща и са включени в пакетната цена. Ако фирмата не изпълни обещанията си, ще има и санкции. Друга промяна, залегнала в новата директива, е че служебните пътувания, командировките и семинарите няма да са защитени от застраховката "Професионална отговорност на туроператора".

Така при фалит на туроператора застрахователите няма да изплащат загубената за конгресен туризъм сума. Този тип пътувания ще се вадят и от оборота на туристическите фирми при определяне на нивото на застраховката. Паралелно с въвеждането на директивата в законодателството ни се работи и по промени в Закона за туризма, каза Георгиева. Срокът за обществено обсъждане на промените отново ще се удължи като този път ще бъде до края на септември.

По време на форума представители на бизнеса се срещнаха с експерти от НАП и КЗП. От 1 януари тази година с ДДС вече задължително се облага само маржът на туроператорите като ставката е 9% или 20% според това дали предлагат пакет или конкретна услуга. От КЗП припомниха на фирмите, че ако туроператор продава пакет на друг свой колега задължително трябва да има и лиценз за туристически агент.

Компаниите от своя страна поискаха от Комисията да не ги санкционира за най-дребните нарушения като вида на съществуващата книга за рекламации и за такива нарушения първо да издава предписания. От АБТТА настояха да бъдат защитени от фалшиви и неоснователни сигнали като потребителят плаща такса при откровени лъжи. Бизнесът поиска от министерството на туризма и по-ясно уточняване на взаимоотношенията с екскурзоводите, както и да се въведе изискване гидовете също да плащат застраховка "Професионална отговорност" според оборота си за да се гарантира професионална услуга.

В държавата вече са одобрени близо 1200 екскурзоводи, които досега са упражнявали тази професия. Вече са подадени много молби за получаване на сертификати и от хора, които досега не са били екскурзоводи. За тях държавата ще прави изпити за легализирането им два пъти годишно като първият такъв предстои.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай