ОБЗОР: Туристически инспектори следят под лупа хотелите

ОБЗОР: Туристически инспектори следят под лупа хотелите | StandartNews.com

Туристически инспектори вече ще проверяват дали хотелите спазват изискванията, на които трябва да отговарят в съответствие с издадените им категории. Това стана ясно от изказване на министъра на туризма Николина Ангелкова пред Нова тв. Туристическият инспекторат ще бъде създаден с предстоящите промени в Закона за туризма, посочи Ангелкова в отговор на множеството оплаквания от лоши условия в част от хотелската база у нас.

Безспорно има пропуски в контрола на хотелите след категоризацията им, призна министърът на туризма. В момента правомощия да проверява хотелската база има Комисията за защита на потребителите (КЗП), обясни Николина Ангелкова. Съгласно закона към днешна дата само по искане на КЗП може да се отнеме категорията на даден хотел, заяви Ангелкова и допълни, че ако комисията не сезира министерството за нарушения, то "остава с вързани ръце".

Сега Министерството на туризма може да издава само предписания и глоби, каза още Ангелкова. Така че реално ние чакаме друг орган да ни сезира, за да можем да стартираме процедура за отнемане на звезди на даден хотел, коментира Николина Ангелкова, но веднага допълни, че "и до ден днешен за кошмарния хотел в Чифлика не сме получили искане от КЗП за отнемане на категорията му".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай