Над 40 храма построиха в община Симитли за 7 години

Над 40 храма построиха в община Симитли за 7 години | StandartNews.com

Църквите водят все повече туристи в региона

Благоевград. Няколко нови църкви и над 40 параклиса са построени в община Симитли само за последните 7 години. Те привличат почитатели на религиозния туризъм от страната и чужбина. С всяка изминала година броят на гостите в региона се увеличава.

"Всички се впечатляват, че храмовете в доста населени места са осветени. Навсякъде е чисто, поддържаме сградите", твърди общинският кмет Апостол Апостолов.

Сред приоритетите на местната власт е да се полагат грижи за всички църкви в района. Затова се намират средства за ремонти и нови строежи. Жителите на общината също помагат и с пари, и с труд, за да вдигнат нови храмове и параклиси в селищата си. Инвестират се значителни финансови средства за тяхното обновяване. За последно бе довършена нова църква в село Железница, където никога не е имало храм. Строи се още една с уникална каменна зидария в село Тросково.

„Спокойно и с гордост можем да кажем, че направеното за вярата и храмовете тук ни кара да се сравняваме с една малка Света гора – с много храмове, манастири, параклиси, оброчища, свети места", хвали се градоначалникът Апостол Апостолов. "Това е наше задължение, защото така се съхранява българската нация, българските традиции, българщината", допълва той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай