Борисов нареди ремонт на ски влек на Витоша

Борисов нареди ремонт на ски влек на Витоша | StandartNews.com

Покрай втория лифт на Банско премиерът подхваща и темата за ски-съоръженията на Витоша. Той натоварва спортния министър Красен Кралев да проучи въпроса с ремонтирането и стопанисването на ски-влека "Заека" на писта "Стената" над София, а финансовия министър Владислав Горанов получава задачата да намери парите за ремонта.

Съоръжението да бъде преотстъпено на Столична община или на МОН, за да могат да карат децата на столицата ски, ако, разбира се, няма друг инвестиционен интерес към него, настоява още Борисов, става ясно от стенограмата на правителственото заседание.

"Съоръжението ски влек „Заека", който е на Витоша, е преустановил работата си преди около осем години, тъй като вследствие на буря са изтръгнати финалните четири стълба, като част от тях са изтръгнати заедно с бетона и с части от скалата, което не позволява възстановяването им на същото място. За да се възстанови влекът, трябва да се направят редица процедури. Освен това, ние не разполагаме със съоръжения като ратраци, които да поддържат пистите и за да се извърши реконструкция", докладва Кралев.

Той уточнява, че трябва да се направи цялостен технически анализ на състоянието на съоръжението, прединвестиционно проучване, на база на което да се актуализира Планът за управление на Природен парк „Витоша", защото трябва тези стъпки да се изместят, примерно, с 20 метра встрани, което налага изменение на трасето. "Едва ли еколозите ще са против това", вмята Борисов.

Премиерът разпорежда ски-влекът "Заека" да бъде вкаран в подготвяния в момента план за управление на Природен парк "Витоша", а ако няма инвестиционен интерес, да се преотстъпи на общината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай