EADS сменя името си на Airbus

EADS сменя името си на Airbus | StandartNews.com

Лондон. Компанията EADS, която произвежда самолетите Еърбъс, обяви, че ще реорганизира структурата си и ще смени името си с това на най-продавания си продукт, предаде Би Би Си.

Новата компания Airbus Group ще има три подразделения – за пътнически самолети, за хеликоптери и за отбранителни и космически технологии. EADS обясни този ход с желанието "да се ускори интеграцията и изравняването между подразделенията чрез преименуване на групата, използвайки световно известната марка Airbus".

Основната цел на промяната на структурата е да се подсили поделението за военна продукция на фона на ограничаването на военните разходи в световен мащаб. Две от сегашните подразделения – за военна продукция Cassidian и за аерокосмически технологии Astrium, ше бъдат обединени в Airbus Defense & Space, чиято централа ще е в Мюнхен. Новото звено ще има около 45 хил. служители и годишни приходи от 14 млрд. евро, отбелязва Wall Street Journal.

Изявлението бе съпроводено и с публикуването на финансовите резултати за второто тримесечие, които показват повишение на нетната печалба с 14% до 518 млн. евро. Компанията също така съобщи, че през първото полугодие на 2013 г. е получила 722 нетни поръчки за пътнически самолети Еърбъс, спрямо 230 за същия период на миналата година. Тазгодишното авиоизложение край Париж също е било много успешно за Еърбъс, след като на него бяха получени поръчки за 241 нови самолета.

EADS се опитва да си възвърне лидерството на пазара на пътнически самолети, който възлиза на 100 млрд. долара годишно, след като през 2012 г. беше изпреварен от щатския конкурент Boeing както по поръчки, така и по осъществени доставки. От европейския консорциум заявяват, че постигат значителен прогрес при новия си лайнер за далечни превози A350 XWB.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай