Общинари карат кмет да спре изряден договор

Общинари карат кмет да спре изряден договор | StandartNews.com

Може да съдим общината за пропуснати над 1 милион лева ползи, казва шефът на Lafka

Костинброд. Общинският съвет в Костинброд задължи кмета на града да развали напълно изряден договор за наем. Ощетената фирма "Табак Маркет" е пуснала жалба до управителя на София област Емил Иванов и се кани да съди градската управа. Фирмата, която държи веригата "Лафка", е спечелила конкурс да разположи павилионите си върху общински терени при спазване на всички законови процедури, се казва в жалбата. Затова решението на общинските съветници в Костинброд да се прекрати едностранно договорът е незаконна намеса в нарушение на правилата на административното производство, смятат от "Табак Маркет". За решението си общинският съвет се е позовал единствено на протестна подписка от неопределени лица.

"Табак Маркет" е единственият кандидат в публично оповестен конкурс през януари т.г. за отдаване под наем на общински терени, върху които да се поставят преместваеми обекти. Тогава се е провела втората тръжна процедура, след като първият търг се е провалил заради неявяване на кандидати. Договорът между общината и фирмата е сключен през февруари. "Няма икономическа логика договорът да се прекратява, при условие, че двете страни изпълняват ангажиментите си един към друг. Това утре може да се случи на всеки инвеститор, който е в договорни отношения с община", коментира Борис Захариев, изпълнителен директор на "Табак Маркет". Спечелилата конкурса фирма вече е направила множество разходи - възложена е и е платена изработката на 14 павилиона, всеки от които е на значителна стойност, започнал е подборът и обучението на персонала.

Ако договорът се спре, ще съдим общината за пропуснати ползи и за направените до момента инвестиции, като сумата може да надхвърли 1 млн. лв., предупредиха от "Табак Маркет".

Общинарите обслужват политически интереси

Борис Захариев, изпълнителен директор на "Табак маркет"

- Г-н Захариев, каква е причина общинският съвет на Костинброд да иска едностранно прекратяване на договор с Lafka?

- Няма икономическа логика договорът да се прекратява при условие, че двете страни изпълняват ангажиментите си един към друг. Община Костинброд след решение на общинския съвет е провела тръжна процедура за отдаване на места под наем, като при първия търг не е имало нито един кандидат и търгът се е провалил. На втория търг се явява "Табак маркет" и печели напълно законосъобразно, за което подписва валиден договор, т.е. не можем да говорим, че има ощетени страни. Това утре може да се случи на всеки инвеститор, който е в договорни отношения с община.

- Смятате ли, че има оказан натиск за такова решение и, ако да, кой според вас стои зад това?

- С решението на общинарите, което упълномощават кмета да прекрати договор на "Табак маркет", стана ясно, че те обслужват изцяло политически предизборни или местни търговски интереси. Няма друго логично обяснение на поведението на общинския съвет. За да се защити, "Табак маркет" е входирал жалба в областната управа с копие до кмета на община Костинброд, с която моли да се спре това популистко решение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай