"Лукойл" обмисля продажба на заводите си в Румъния и България

"Лукойл" обмисля продажба на заводите си в Румъния и България  | StandartNews.com

Президентът на "Лукойл" Вагит Алекперов заяви, че компанията обмисля да изтегли бизнеса си от Италия, Румъния, България и Холандия, предаде руското делово издание РБК.

"Това не са активи, които към днешна дата се явяват стратегически за нас, в последните години се концентрираме върху геологическите изследвания, разработката на петролните и газовите находища. Това може да ни поттикне да предприемем кардинални решения за съдбата на европейските ни активи в бъдеще", поясни Алекперов, цитиран от Bulgaria ON AIR.

Активите могат да бъдат разпродадени на части, ръководството също така може да предложи на акционерите да създадат нови компании. Такава практика има сред големите петролни дружества, уточни шефът на "Лукойл".

През 2014 г. компанията продаде своя бизнес на дребно в Източна Европа, а именно: 44 бензиностанции в Чехия, 75 - в Унгария и 19 - в Словакия. Както съобщават от пресслужбата на "Лукойл", решението за продажба на активи е направено с цел да се оптимизира бизнеса в областта на петролните продукти.

Дружеството има четири основни рафинерии в Европа - в България, Румъния, Италия и Холандия.

През юли 2015 г. румънските власти запорираха активите на LUKOIL Europe в размер на 2 милиарда евро. Постановлението беше публикувано от апелативния съд в Плоещ. В документа беше посочено, че се завежда наказателното дело по подозрение за пране на пари и укриване на данъци срещу петима служители на Petrotel LUKOIL. Щетите бяха оценени на 230 млн €. Компанията отхвърли иска и обжалва ареста на активите в съда.

В началото на 2016 г. съдът в окръга Прахова отклони обвинителния акт. Същото направи и апелативния съд в Плоещ. По този начин делото отново се върна в прокуратурата, а решението на съдилищата беше взето"поради липсата на описание на наказателния елемент в действията на обвиняемите, както и на броя на нередностите по време на процедурата по разследването".

Конкретният случай е бил споменат и в днешното изявление на Алекперов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай