Франция отказва сделка с "Гугъл"

Табела с надпис "Чувствам се късметлия" върху фасадата на парижкия офис на "Гугъл"

Франция отказва сделка с "Гугъл" | StandartNews.com

Френските данъчни служби няма да приемат каквато и да е сделка с "Гугъл" и ще проведат пълно разследване с цел да гарантират, че компанията ще плаща реални данъци в страната. Освен това се готвят проверки и срещу други компании, обяви френският финансов министър Мишел Сапен в интервю за агенция Ройтерс.

В началото на миналата седмица офисът на "Гугъл" в Париж бе обискиран от данъчни служители. Води се разследване срещу компанията по подозрения, че тя укрива данъци. На 18 май подобна проверка беше направена и в офиса на "Макдоналдс" във Франция.

"Ще отидем до края. Може да има и други разследвания. Ние не правим сделки като Великобритания, а прилагаме закона", коментира Сапен. Изказването му е в отговор на въпрос защо и френските данъчни не се разберат с компанията, както направиха британските през януари и "Гугъл" плати 130 млн. паунда допълнителни данъци. Сапен обаче е категоричен, че няма да се водят такива преговори. "Може да има малки корекции, но на първо място е проверката, че "Гугъл" спазва закона, добави той. Американската компания коментира, че всичките й действия са изцяло в рамките на закона и ще съдейства на проверката.

Ако бъде призната за виновна, "Гугъл" е заплашена от глоба в размер на 10 млн. евро за всяко отделно нарушение или единична глоба, която да е в размер на половината сума, която е била манипулирана. "Гугъл", както и много други компании, осчетоводяват дейността си в Европа чрез централи в Ирландия, където данъчното законодателство е много по-благоприятно. Те разчитат на вратичка в закона, която обаче означава, че всички сделки на компаниите трябва да са извършени и отчетени само от офисите им в Ирландия, в което данъчните се съмняват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай