Вдигат тавана на дълга с 3,5 млрд.

Вдигат тавана на дълга с 3,5 млрд. | StandartNews.com

София. Таванът на държавния дълг ще се вдигне с поне с 3,5 млрд. лв. с предстоящата актуализация на бюджета за 2014 г., научи "Стандарт" от високопоставени източници. Това се налага, за да се покрие бюджетният дефицит за настоящата година, който ще бъде увеличен с актуализацията, както и за да останат пари във фискалния резерв за решаване на ситуацията с КТБ и за предстоящите плащания на хазната през януари 2015 г. Експертите в Министерството на финансите ще работят и през уикенда, за да прегледат всички искания на министерствата за повече разходи до края на годината. А окончателното предложение за актуализация на бюджета с конкретните параметри ще бъде пуснато за обществено обсъждане в понеделник.
В настоящия закон за бюджета е записано, че таванът на дълга в края на годината не може да надвишава 18 млрд. лв. Този таван обаче вече е надминат. В края на юли държавният дълг е 9,424 млрд. лв., или 18,74 млрд. лв., сочат официалните данни на МФ. Затова таванът със сигурност ще трябва да се повиши, за да има пари във фискалния резерв за предстоящите плащания до края на годината и през януари 2015 г. Бюджетният дефицит за тази година ще бъде вдигнат над 3,5% от БВП на страната с предстоящата актуализация, научи "Стандарт". В момента в закона е заложен дефицит от 1,8%, или 1,47 млрд. лв. Но планираните приходи в хазната няма да се изпълнят, като първите оценки бяха за неизпълнение с 900 млн. лв. Освен това са необходими и повече пари за здравеопазване, както и за други неотложни плащания до края на годината. Така дупката в хазната ще нарасне поне до 2,8-3 млрд. лв. при положение, че към края на юли е 1,15 млрд. лв. Освен това през януари 2015 г. хазната трябва да плати 1,086 млрд. долара (1,555 млрд. лв.) по външния дълг. Тогава е падежът на доларовите облигации, които бяха пласирани на международните капиталови пазари, когато министър на финансите беше Милен Велчев. През януари 2015 г. бюджетът трябва да плати и близо 1 млрд. лв. на фермерите за единица площ, които след това ще бъдат възстановени от Брюксел. Пари от фискалния резерв ще бъдат необходими и за решаване на ситуацията с КТБ.

Фискалният резерв на страната към края на юли е 8,886 млрд. лв., сочат официалните данни. От тях обаче 632 млн. лв. са вземания от фондовете на Европейския съюз, а сериозна част са в Сребърния фонд и фонд "Козлодуй", които са със специално предназначение и не могат да се пипат. Затова таванът на дълга спешно ще трябва да се увеличи поне с 3,5 млрд. лв. с предстоящата актуализация на бюджета. Тя ще бъде вкарана за гласуване още в първите дни след формиране на новия парламент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай