Лукарски с подкрепа към наши и аржентински фирми

Лукарски с подкрепа към наши и аржентински фирми | StandartNews.com

„Готови сме да подкрепим всяка конкретна бизнес инициатива, с цел подпомагане на фирмите от двете страни да опознаят по-добре съществуващия потенциал за ръст във взаимната ни търговия." Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на Българо-аржентински форум в гр. Буенос Айрес. Събитието се организира съвместно от Аржентинската и Българската търговско-промишлени палати. Приветствена реч при откриването отправи Президентът на Република България Росен Плевнелиев, съобщиха от пресцентъра на МИЕ.

„България може да предложи на аржентинския пазар висококачествени и утвърдени на световните пазари продукти на фармацевтичната и химическата промишленост, машиностроенето и ИКТ индустрията", посочи той. По негови думи обемите на двустранната търговия са далеч от реализираните в миналото, като уточни, че през 2014 г. стокообменът между двете страни възлиза на 17.09 млн. щ. д. За сравнение през 2011 г. той е в размер на 96.2 млн. щ. д. През първите единадесет месеца на 2015 г. двустранният търговски оборот отчита ръст от 35%. „Това категорично доказва, че двете страни имат голям потенциал за развитие и активизиране на търговско-икономическите си взаимоотношения", допълни икономическият министър. Други сектори, в които съществуват възможности за увеличаване на българския износ са електротехниката и селското стопанство.

„Аржентина се нуждае от изграждане на инфраструктура и увеличаване на търговията, включително със страните от ЕС и в частност с България", посочи от своя страна заместник-председателят на Търговската камара на Аржентина г-н Мануел Ривейра. По негови думи новият президент на Аржентина Маурисио Макри е набелязал мерки за стабилизиране на валутата и увеличаване на търговията. „Имаме добра среда за сътрудничество, нека се възползваме от възможностите", завърши Ривейра.

Лукарски подчерта още, че особено значение страната ни отдава на развитието на двустранните търговски отношения с Аржентина в контекста на нейното членство в икономическата общност МЕРКОСУР, както и членството на България в ЕС. По този начин двете страни предоставят възможности не само в рамките на националните си пазари, но и на много по-високо ниво, достигайки стотици милиони потребители, посочват още от МИЕ.

В присъствието на Президента на Република България Росен Плевнелиев, министър Лукарски и представители на над 100 аржентински компании бе подписано споразумение за сътрудничество между двете търговски палати. За насърчаване на търговско-икономическите отношения между двете страни предстои и съгласуването на дати за провеждане на Петата сесия на Смесената българо-аржентинска комисия за двустранно икономическо сътрудничество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай