Корупцията е по-голяма на юг, твърди бизнесът

Корупцията е по-голяма на юг, твърди бизнесът | StandartNews.com

Стара Загора. Корупционният натиск и корупционните практики са по-големи в южните области на България, според оценките на бизнеса. Това сочи проучване на Института за пазарна икономика „Регионални профили: показатели за развитие" за 2013 г., представено пред старозагорските предприемачи в четвъртък. Според бизнеса областите с най-висок корупционен индекс са Хасково, Перник, Велико Търново и Кюстендил. Както се вижда, само една от тях е на север от Балкана. Колкото и да е странно, най-добра е оценката на бизнеса за липсата на корупционната среда в едни от най-бедните области - Монтана, Враца, Търговище.

Корупционният индекс е бил определян с редица уточняващи въпроси към предприемачите като „правили ли сте нереглментирани плащания" или „познавате ли хора, които са давали подкуп на държавни или общински служители".

Според цифрите и анализите на Института за пазарна икономика през миналата година най-осезаемо е социално-икономическото развитие в областите Бургас, Варна, Благоевград и Русе, а добри са тенденцииите в София, Пловдив, Стара Загора, Ямбол.

Прогнозите на експертите за следващите 2-3 години, въпреки пропиляната една година от сегашното управление според тях, са по-скоро оптимистични, тъй като по своята същност икономиката ни е върху здрава основа. „Сега у нас има около 1 млн. висшисти в трудоспособна възраст", посочи един от аргуменитите си за оптимизъм Петър Ганев, старши експерт в Института за пазарна икономика.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай