Дончев за заема: Това по-скоро е рутинна процедура

Дончев за заема: Това по-скоро е рутинна процедура | StandartNews.com

Министър Владислав Горанов не е счел за необходимо предварително да обговаря и да обяснява темата за заема, защото това по-скоро е рутинна процедура, която прилича на такава, правена преди една-две години. Това каза пред Нова телевизия вицепремиерът по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев.

По думите му при този тип процедура, разлика няма и в новата си част става дума за рефинансиране на стар дълг. „В тази рутинна процедура, опозицията се опита да даде голям политически бой, търсейки собствения си кураж и правото си на съществуване. Друг въпрос е, че тук се експлоатира страх, който съществува повече от десетилетия на свръх задлъжнялата– имаме го от Виденово време, както и от Луканово време", посочи Дончев и добави, че ако вземането на дълг за други държави е опция, която би била подкрепяна от населението, то в България, нещата, поради травматичния ни опит, стоят по различен начин. „У хората има страх, който някой се опита да експлоатира. Новината тук е, че дълг няма, поне не и нов.

Имаме рефинансиране на стар дълг, имаме опит от сега да имаме сигурна база затова как ще се финансират дефицитите до 2017 година", подчерта вицепремиерът. Той увери, че има максимален размер на дълга, който може да се ползва. „Няма гаранция, че той ще бъде използван до максималния резерв. Каквито и да е пари, които са част от държавния бюджет не могат да бъдат харчени за нещо различно от това, което пише в бюджета", каза още Томислав Дончев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай