Всеки 10-и стоков кредит е с 0% лихва

Всеки 10-и стоков кредит е с 0% лихва | StandartNews.com

Взимаме потребителски заеми заради стари дългове и доплащане на жилище

Всеки десети стоков кредит, отпуснат през 2015 г. и 2016 г., е с 0% лихва. Това посочват от УниКредит Булбанк Кънсюмър Файненсинг в анализ за пазара на потребителското кредитиране през последните 10 години. В момента смартфоните са най-търсените стоки на изплащане. А таблетите са на път да изпаднат от топ 10 на стоките, които се купуват на изплащане. Най-често на изплащане се взимат смартфони, телевизори, преносими компютри, мебели и бяла техника.

През 2016 г. 86% от пазара на потребителски кредити в България е концентриран в 7 банки, пише в анализа. Като продължава да расте броят на регистрираните в БНБ небанкови финансови институции, които към юни 2016 г. са над 170.
Потребителските заеми са най-масовите кредитни продукти. Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк, отбеляза, че тегленето на потребителски кредит често решава най-важните и неотложни нужди за едно домакинство и спестява редица неудобства като искане на заем от приятел. "Процедурата по предоставяне на потребителски кредити е опростена, но все пак банките не дават кредити безразборно и банковият бизнес е много по-различен от този на фирмите за бързи кредити", добави Хампарцумян. Според него регулациите ни би трябвало да са такива, че да не стимулират появата на фирми за бързи кредити, работещи на ръба на закона.

Отпуснатите потребителски кредити в България са общо 12,7% от БВП, докато при повечето от останалите източноевропейски страни те са 7-10%. Най-често българите взимат потребителски заем за ремонт на жилището и обзавеждане, за покупка на автомобил втора употреба или рефинансиране на текущо задължение. Нараства търсенето на продукти за рефинансиране на стари дългове. Като целта е задълженията да се обединят или да се получат по-добри условия. През 2015 г. над 50% от всички заеми имат за цел частично или цялостно погасяване на задължения. Много потребителски заеми се взимат и за доплащане при покупка на имот.

Лихвите по потребителските кредити вече са на нивата отпреди кризата. След 2007 и 2008 г., с настъпването на световната икономическа криза, имаше рязък скок в лихвите по потребителските кредити (от 9,76% през 2007 г. до 13,48% за 2009 г.). След това започна плавно намаляване и към 2016 г. лихвите по потребителски кредити са отново на нивата от 2007-2008 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай