Какво ни учи историята за пазарите: Паниката от 1907

Какво ни учи историята за пазарите: Паниката от 1907 | StandartNews.com

Във вече традиционната рубрика на „Стандарт" и www.ewminteractive.com предлагаме един различен от общоприетия поглед върху финансовите пазари и връзката им с редица финансови, макроикономически, политически и социални събития по света. В предстоящите статии ще получите интересни анализи и неочаквани отговори на въпроси като „могат ли кризите да бъдат предвиждани и кой е виновен, когато те настъпят?", „какво причинява националистическите настроения в определени региони по света?" или „каква е истинската причина най-футболната страна в света да се бунтува срещу световното първенство по футбол?". А ако отговорът на всички тези въпроси се окаже един и същ? Проследете в най-новата рубрика на „Стандарт".

Чували ли сте някога за „Паниката от 1907 година"? Преди Голямата Депресия от 1929-1933, 1907 е била позната като една от най-лошите години в историята на американския фондов пазар. Няма нужда да казваме, че никой не е очаквал това което предстои, особено след като през януари 1906 индустриалният индекс Дау Джоунс тъкмо се е изкачил над границата от 100 долара за пръв път в историята. Всички споделяли мнението, че преминаването на това психологическо ниво е знак за бъдещ просперитет и очаквали възходящият тренд да продължи. Пазарът обаче не се съобразява с мнения и очаквания. Цените достигнали до 103 долара, след което започнали постепенно да падат. През остатъка от 1906 инвеститорите били разочаровани, но не и уплашени... не още. Тогава дошла 1907 години, носейки след себе си масирани разпродажби, които изтрили почти половината от стойността на индекса Дау Джоунс. В късната 1907 цените най-накрая формирали дъно при 53 долара, слагайки край на един период, който по-късно ще добие популярност като „Паниката от 1907".

Но защо ви разказваме всичко това? Вероятно можете да го прочетете и в някой учебник по история. Ще стигнем и да отговора на този въпрос. Първо нека видим графика, която ще ни покаже ценовото движение на Дау Джоунс през периода, за който говорим.

 

Графиката визуализира тригодишното поскъпване от $42 през 1903 до $103 през 1906, както и Паниката от 1907. За нетренираното око, това е всичко, което тази графика може да покаже и нищо повече. На опитният вълнови анализатор обаче, тя предлага много повече.

Ралф Нелсън Елиът публикувал книгата си „The Wave Principle" ("Вълновият принцип") през 1938 – повече от 30 години след Паниката от 1907. Днес, през 2014 година, виждаме, че ако неговата теория е можела да бъде приложена през 1906, е щяла да спести доста пари на инвеститорите, отказвайки ги от идеята да купуват по върховете около границата от $100. Долу ще видите същата графика, но този път анализирана според Вълновия принцип на Елиът.

 

Забележете, че движенията по време на растящият пазар от 1903 до 1906 са отбелязани с (1)-(2)-(3)-(4)-(5). Според теорията на Елиът, всяко едно движение, състоящо се от пет вълни в една посока, е следвано от движение в обратната посока, което се нарича корекция.

След всяка криза или борсов срив се появяват спекулации за причините довели до катастрофата. Така е било и през 1907 година. Мненията варирали от умишлена пазарна манипулация до слаба икономика, но за хората, познаващи Вълновия принцип на Елиът, Паниката от 1907 не е нищо повече от естествена пазарна корекция.

В първата статия от рубриката използвахме графика от 1987, за да ви демонстрираме как срив от голям мащаб може да бъде предвидена с помощта на Вълновия принцип. В настоящата статия видяхте, че цените са се движели по същия модел и 80 години по рано. Как става така, че въпреки изменящите се през годините икономически и политически обстоятелства, цените на фондовите борси сякаш се движат по един и същ начин?

Това е така, поради факта, че те нямат нищо общо нито с икономиката, нито с политиката. Движението на цените е функция на колективната психология на мнозинството борсови участници, а тя не е еволюирала особено от началото на ХХ век до днес и следва същия разпознаваем на графиките модел на поведение – вълновия модел, открит от Елиът.

Цените на акциите са се движели съгласно Вълновия принцип на Елиът през 1907 и 1987. Правят го и днес. Колкото и да не ни се иска да го признаем, човешкото поведение е до голяма степен ръководено от емоциите. Те пък, от своя страна, се пораждат в една част на мозъка, наречена амигдала, която, между другото, е основния двигател на поведението и при стадните животни. Еволюцията на мозъка е бавен процес, който отнема хиляди години. Затова можете да сте сигурни, че ще сте способни да откриете вълните на Елиът дори и през 2187 година.

Така че, ако Вие бяхте инвеститор през 1906 или 1986, който знае как да разчита вълните на ценовите движения, какво щяхте да направите? А ако сте инвеститор през 201? година...

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай