Фондът на Оман с план за спасяване на КТБ до 3 месеца

Фондът на Оман с план за спасяване на КТБ до 3 месеца | StandartNews.com

Държавният резервен фонд на Оман заедно с други акционери в КТБ търсят начин да стабилизират банката и се надяват до три месеца да бъде съставен осъществим план за това, съобщи Ройтерс, позовавайки се на свой източник във Фонда.

"Българите са се съгласили да работят с акционерите, за да се осигури надежден план за действие в рамките на три месеца, за да не се наложи национализация", е казал източникът, запазвайки анонимност.

Инвестиционният фонд на Оман е потенциален ключов играч в банковата криза в България, тъй като притежава 30% от КТБ, пише Ройтерс. Той придоби дела през 2009 г. срещу 129 млн. долара.

Финансовият министър Петър Чобанов говори с представители на фонда по темата, след като планът държавата да спаси банката се сблъска с критики от опозицията.

Източникът от фонда уточнява, че разрешението на ситуацията с КТБ не означава непременно, че Оман ще инвестира още средства в банката. Едно от предложенията е намаляване на дела на Цветан Василев (който чрез компанията си "Бромак" има малко над 50% в КТБ) със средства от други международни инвеститори. Друг вариант е Управителният съвет на банката да се подсили с независими експерти.

Фондът желае да помогне в стабилизирането на КТБ заради важната й роля в българската икономика, обяснява източникът на Ройтерс. "Оман вижда България като приятел и ние сме уверени, че българското правителство и другите акционери ще работят за най-добрия изход от тази деликатна ситуация, както и за повторно отваряне банката в по-стабилно състояние", казва той.

Активите на целия фонд са около 13 милиарда долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай