"Ефектът КТБ" намали влоговете с 5,4 млрд.

"Ефектът КТБ" намали влоговете с 5,4 млрд. | StandartNews.com

София. Общата сума на банковите депозити падна с 5,38 млрд. лв. за месец и в края на ноември е 53,567 млрд. лв., сочат данните на БНБ. Обемът на депозитите пада с 9,13% на месечна и с 4,6% на годишна база. Спадът на влоговете през ноември се обяснява с "ефекта КТБ". БНБ отне лиценза на банката на 6 ноември, което наложи изключване на влоговете в нея от общата сума на банковите депозити. Това е довело и до спад на спестяванията на годишна база, което обаче не отразява действителното състояние на банковата система.

Доверието към банките расте и хората и бизнеса влагат все повече пари в трезорите. Без данните за КТБ, на годишна база депозитите на неправителствения сектор се увеличават с 5,3%, посочват от БНБ.

Депозитите на бизнеса възлизат на 14,988 млрд. лв. в края на ноември като при тях намалението за месец е с 6,2%. В края на октомври влоговете на бизнеса бяха на стойност 16,332 млрд. лв. Намалението тук отново се дължи на "ефекта КТБ". Спестяванията на гражданите са 35,544 млрд. лв. в края на ноември при 39,298 млрд. само месец по-рано.

В края на ноември 2014 г. кредитите за неправителствения сектор са 50,45 млрд. лв. при
55,983 млрд. лв. месец по-рано. Намалението на заемите с 5,53 млрд. лв. отново се дължи на изключването на КТБ от паричната статистика. Без данните за КТБ кредитите на неправителствения сектор нарастват с 1,1% на годишна база, посочват от БНБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай