Теменужка Петкова започва пълна ревизия в енергетиката

Теменужка Петкова започва пълна ревизия в енергетиката | StandartNews.com

София. „За преодоляването на финансовия недостиг ще направим пълна ревизия на сектора", заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова на първото заседание на Браншовия съвет за тристранно сътрудничество в рамките на мандата на настоящото правителство, съобщиха от министерството.

"Откритият диалог и доброто сътрудничество с професионалната общност са работещият механизъм за формиране и отстояване на идеи и политики", каза министър Петкова. На срещата в Министерството присъстваха и заместник-министърът на енергетиката Антон Павлов, представители на Федерацията на независимите синдикати на миньорите– КНСБ, на Конфедерацията на труда „Подкрепа", на Миньорската федерация към КТ „Подкрепа", както и на държавните и частните енергийни дружества в страната. Според министър Петкова подобен формат с участието на всички заинтересовани страни е най-правилният път за дискутиране и вземане на решения, свързани със стабилизиране състоянието на енергийния сектор.

На заседанието бе обсъдена необходимостта от постъпване на свеж паричен ресурс в енергийната система, както и от разрешаване на задлъжнялостта на дружествата в сектора. Според министър Петкова през годините са взимани редица неправилни решения в българската енергетика, довели до натрупването на дефицита в отрасъла.

Според нея, когато бъде налице реалната картина за състоянието на енергетиката у нас, незабавно ще се приложат неотложните реформи за разрешаване на дисбаланса в системата. В рамките на Браншовия съвет за тристранно сътрудничество бе обсъдено и финансовото и икономическото състояние на въгледобивните предприятия в страната.
Предложени бяха мерки за нормализиране на работния процес в Мини Марица изток и Мина Черно море – Бургас, за да се гарантира ритмичното изплащане на трудовите възнаграждения на работниците от въгледобивните дружества.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова изрази увереност за бъдещата работа на Браншовия съвет и заяви, че ще разчита на открития диалог при вземането на решения за стабилизиране на сектор Енергетика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай