Домусчиев: Енергийната мафия е по-опасна от наркомафията

Домусчиев: Енергийната мафия е по-опасна от наркомафията | StandartNews.com

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев заяви в ефира на Нова телевизия, че „енергийната мафия е събирателно, което печели на гърба на потребителя. Ресурсът ѝ е голям и може да си позволи всичко. Тя е по-опасна от наркомафията".

Работодатели и синдикати поискаха оставката на шефа на енергийния регулатор Иван Иванов и заплашиха с нови протести срещу готвеното поскъпване на тока в индустриалния сектор. Бизнесът изчислява, че крайните цени за потребителите неминуемо ще тръгнат нагоре.

"Протестът ще е масов. Аз не виждам нещо да се случва в енергетиката като промяна. Няма проверки, които да въведат ред във ВЕИ-тата, договорите с американските електроцентрали уж се предоговориха, но плащаме на старите цени", каза още собственикът на "Лудогорец".

"Престои да подадем сигнали в прокуратурата. Започваме с два сигнала – първият е кой, как и защо подписа договорите за ТЕЦ "Марица 1" и "Марица 3". Искаме разследване от 2001-ва, когато са подписани договорите, искаме да има наказани. Другият сигнал е за злоупотребите с ВЕИ-тата", коментира той.

"Не виждам да се случва нещо ново по всички въпроси, които сме дискутирали и сме правили предложения през годините и по-активно това лято. Нищо не се е променило. Няма сериозни реформи, не се правят проверки договорите уж се предоговориха, но продължаваме да плащаме по старите цени. Ако не се вземат мерки България не само ще остане най-бедната държава в Европа, но положението ще се влошава все повече. Всеки управник ще трябва да знае, че ще ходи в затвора за такива неща. Тази сметка ще продължаваме да я плащаме още 15 години. Предоговарянето е символично, продължаваме да плащаме всичките сметки. Виновни са не американците, а този, който е дал баницата", заяви още Кирил Домусчиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай