Алекперов: Не очаквам ограничения за износ на нефт и газ от Русия

Алекперов: Не очаквам ограничения за износ на нефт и газ от Русия | StandartNews.com

"Лукойл" предвиждаше санкциите, въпреки че е частна компания, и ще се справи със свои сили

Не очаквам западните страни да наложат санкции върху покупката на нефт и газ от Русия. Това заяви президентът на ОАО "ЛУКОЙЛ" Вагит Алекперов. "Светът днес е много тясно свързан и ако този огромен обем производство, който осъществява Руската федерация, изчезне от пазара, цените на нефта и газа рязко ще скочат, а това никой не го иска", заяви той в интервю пред телевизия "Россия 24". Алекперов очаква низходящият тренд при нефта да се запази и цената му да се стабилизира в рамките на 90-95 долара за барел. Причините са в темповете на нарастване на добива в САЩ, откритите залежи в Мексико и активните преговори за възобновяване на дела на производство в Иран, чрез които ще се осигури повече предлагане на ресурси на пазара.

"Предвиждахме, че спрямо "Лукойл", въпреки че е частна компания, ще бъдат предприети мерки - все пак сме бюджетообразуващо предприятие, всяка година внасяме данъци от над 1 трлн. рубли във федералния бюджет. Друга причина да очакваме санкциите е фактът, че сме сред лидерите в енергийния сектор не само на територията на Русия, но и на глобалния пазар", добави той. Компанията няма да търси държавна помощ от руското правителство и ще се справи със свои сили с последствията от ограниченията, наложени от САЩ и ЕС. Като първа стъпка, приемането на дългосрочната 10-годишна стратегия за развитие на "Лукойл" ще бъде отложено за април 2015 г. "Искаме да разберем пред какви проблеми е изправена руската нефтена промишленост, доколко ще остане отворен достъпът до капитали и доколко остро ще се усетят санкциите при достъпа до технологии, тъй като 25-30% от нефта в старите находища се добива чрез нови технологии", обясни Алекперов.
По-късно на среща с журналисти той съобщи, че за 2015 г.

"ЛУКОЙЛ" предвижда намаляване на инвестициите с около 2 млрд. долара спрямо 2014 г. и запазване на обема на добив на нефт и газ. "Съкращаването на разходите е свързано не само със санкциите, а и с това, че свършихме огромна работа, практически завършваме модернизацията на нефтопреработвателните си предприятия и въвеждаме обекти в експлоатация", поясни той. "Лукойл" планира и разработка на проекти в Каспийския шелф, които не попадат в обсега на санкциите. Алекперов отбеляза, че спрямо компанията няма мерки, ограничаващи привличането на финансиране, а ограничения, засягащи проекти в Арктика и дълбоководния шелф, където "ЛУКОЙЛ" не работи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай