Испанците от "Манго" се връщат догодина

Веригата затвори магазините, търси по-големи терени за колекциите си

Испанците от "Манго" се връщат догодина | StandartNews.com

София. Световноизвестният испански моден гигант "Манго" ще се завърне триумфално в България догодина със съвсем нови и много по-големи магазини. Това заяви в интервю за "Стандарт" Джорджина Прачинестос, шеф на Връзки с обществеността на Манго, отговаряща за стратегията на компанията в страната ни.

Компанията се изтегли от България преди няколко месеца и затвори всичките си бутици, тъй като франчайзинговата фирма, чрез която оперираше в страната ни - "Атриум България" ЕООД, фалира. Дружеството регистрира отрицателен финансов резултат още в периода 2008-2012 година. Софийски градски съд е уважил искането за обявяване на несъстоятелност със задна дата - 31 декември 2008 г. Именно тогава дружеството е започнало да трупа загуба. Въпреки това веригата присъстваше още няколко години на българския пазар. Според справка на Econ.bg в Търговския регистър към февруари 2013 г. последният финансов отчет на фирмата сочи, че дружеството, представлявано от управителя си Кузман Кузманов, е на нетна загуба от 21,45 млн. лева, натрупани от инвестиционен кредит, наем, лихви за забавяне по договор за наем, задължения за неизплатени суми по застрахователни премии по сключени застраховки.

От централата на "Манго" в Барселона обаче вече оглеждат възможни терени с площ между 800 и 3000 кв. м, което съответства на новата концепция на компанията - да може да показва и предлага продукти от всичките си колекции, както дамска, така и мъжка, детска и специален спортен бранд. "Манго" се е устремила главно към три града - София, Пловдив и Варна. Възможните опции, които се разглеждат с еднакъв приоритет, са две - магазини в престижни молове или на оживени търговски улици.

Друга известна верига за облекла също е на път да напусне България. През последните няколко месеца гръцката марка Sprider ускори затварянето на магазини в страната, а към края на август разполага само с един обект в София. В момента тече и ликвидация на дъщерните дружества на веригата в Кипър и Румъния. Проблемите в гръцката икономика и ниските продажби са основната причина за преструктуриране бизнеса на Sprider. Още през 2012 г. гръцките медии разпространиха новината, че марката ще се раздели с активите си на Балканите. От началото на 2013 г. до сега са затворени 34 техни обекта в Гърция, 7 в Румъния и 4 в България.

Догодина отваряме по-големи магазини

Джорджина Прачинестос, шеф на Връзки с обществеността на "Манго", отговаряща за България:

- Вярна ли е информацията, че "Манго" е затворила всичките си магазини в България?

- Да. Да, вярно е. Работехме в България през франчайз - "Атриум България". Но тази фирма обяви банкрут и се видяхме принудени да затворим магазините си във вашата страна. В момента "Манго", този път директно като компания, оглеждаме и проучваме нови локации, за да отворим нови магазини. И този път няма да са през франчайз, а по линия на корпоративна компания "Манго".

- Т.е. желаете да продавате директно, а не чрез посредник, както досега?

- Досега използвахме стратегията на франчайза. Но България остава важен пазар за нас и ако франчайзът по някаква причина - било то бизнес причини или друга търговска дейност, не може да продължи да оперира с магазините "Манго", то ние очевидно продължаваме да сме заинтересовани да присъстваме в страната. И затова търсим нови терени, за да имаме собствени магазини в България. Смятаме вашия пазар за доходоносен.

- Какви са предвижданията на компанията, кога отново ще видим магазин, предлагащ тази любима за мнозина марка?

- Направихме известна промяна в концепцията на магазините ни. И по тази причини вече търсим магазини от типа на т. нар. "мегастор" - от 800 до 3000 кв м. Точно затова търсим нови локации, защото такава площ ни е необходима да покажем всичките концепции на нашата марка - и дамската, и мъжката колекция, имаме също и детска колекция. Освен това имаме и колекция от спортни дрехи. Ето защо търсим големи пространства, на които да създадем достатъчно големи магазини, които пък ще ни позволят да изложим всички разновидности на марката "Манго". Не мога да кажа кога точно ще има откриване в България, нито пък да посоча в кои градове, защото още не сме подписали съответните договори, въпреки че ги имаме подготвени. Със сигурност бихме искали да отворим в София, Пловдив и Варна, към тези три града проявяваме логично най-голям интерес, те са най-желани от нас. Но до 2014 г. не се предвижда да се отвори нито един магазин. Надяваме се догодина да можем да обявим няколко откривания, но за момента нямаме нищо подписано и не мога да ви потвърдя в кои градове и кога точно ще са тези откривания.

- Разбирам, че това няма да се случи в следващите няколко месеца.

-Не, няма да е през тази година. В най-добрия случай може да се случи в края на 2013 г., но работим с визията за догодина. Все още търсим желаните площи. Досега магазините ни в България бяха малки и не можехме да покажем всичките си колекции. Сега искаме много големи магазини с всичките произведения на "Манго".

- Ще трябва ли да се строят, или ще се използват така популярните тук молове?

- Търсим пространства както на търговски улици, така и в молове. Да, разбира се, че гледаме и молове. Няма да се впускаме в ново строителство. Моловете разполагат с такива големи пространства, от които се нуждаем. Но и терен на оживена улица също е желана възможност, така че разглеждаме двете опции с еднаква важност. Що се отнася до моловете, искаме да са престижни, а по отношение на улиците - те да са важни и много посещаеми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай