Бардът на АЕЦ се завръща

Иван Генов пак оглави Първа атомна, изпрати със сълзи и Висоцки двата III и IV блок

Бардът на АЕЦ се завръща | StandartNews.com

Иван Генов е новият стар шеф на АЕЦ "Козлодуй". Той се завръща на поста след 4-годишно изгнание от него. Оваканти го през септември 2009-а по собствено желание. "Не съм от хората, които чакат да ги отстранят, сам подадох оставка, когато разбрах, че тогавашният енергиен министър Трайчо Трайков иска да ме сменя", припомня събитията от онази есен Генов. За тези четири години в стола на изпълнителния директор на стратегически обект номер едно в България седнаха още четирима. Но само двама от тях енергетици. Димитър Ангелов се пенсионира, а Александър Николов продължава да е заместник изпълнителен директор.

Иван Генов бе избран часове след като БЕХ в сряда направи кадрови промени в борда на директорите на атомната централа. Енергийният холдинг освободи председателя Теодор Шопов и членовете му Валентин Груев и досегашния изпълнителен директор на централата Валентин Николов. Шеф на съвета на директорите стана Александър Николов, а Иван Генов и Георги Христозов - членове. Тримата имат общо 90 години стаж в централата.

"Не сме калинки", пошегува се Генов, който е започнал работа в Първа атомна още през 1980 година. Преминал е последователно през всички длъжности в оперативното звено на вече закритите четири 440-мегаватови блокове на централата, като е стигнал до позицията на дежурен инженер. Генов е участвал в пуска на първия хилядник на АЕЦ "Козлодуй" като дежурен инженер. В продължение на 15 години е бил ръководител на експлоатацията на V и VI блок. От 2005-а до юни 2006-а е заместник шеф, а след това в продължение на три години и три месеца е изпълнителен директор на централата.

Генов е завършил Московския енергетичен институт със специалност атомни електроцентрали и Стопанската академия в Свищов с диплом за мениджър по управление и организация на бизнеса. Специализирал е в Германия, САЩ, Япония, Русия и Франция.

Новият стар изпълнителен директор е орисан да поема централата в трудни моменти. Заради ниското потребление на ток и блокирания износ АЕЦ работи от зимата с почти наполовина намалени мощности. Това е причината да трупа огромни загуби. Дори се налага да тегли кредит, за да изпълни инвестиционната си програма за тази година, която е за 200 милиона лева.
През първия си мандат Генов пое най-тежката си мисия - да закрие III и IV блок. В траурната вечер на 31 декември 2006 година, когато реакторите тихо заспиваха, той и колегите му, облечени в черно, пророниха по някоя сълза. А в командната зала прозвуча лебедовата песен на любимия му бард Владимир Висоцки.

Иван Генов също обича да пее - отпуска гласа си за руски романси и евъргийни. Бардът на АЕЦ все още вади от калъфа седемструнната си китара. Случва му се и да изиграе някоя партия шах, но рядко му остава време. А на младини местел фигурите с часове и стигнал до ниво кандидат-майстор на спорта в най-умната игра. 60-годишният директор продължава да е футболен запалянко. Но гледа мачове само по телевизията, въпреки че има и спортна биография. Ритал е в юношеския отбор на "Берое".

Иван Генов има две съвсем пораснали дъщери - Марина и Зорница. Съпругата му Светлана също работи в атомната централа. Двамата са заедно още от студентските им години в Москва. Нежната половинка на атомния шеф е с безброй таланти. Светлана има дарби на актриса, на певица и танцьорка и ги изявява в любителски състави. Силна е също така и на шахматната дъска.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай