3D проекти в строителството

Да удължат срока на публично-частното партньорство до 99 г., предлага Иван Данов

3D проекти в строителството | StandartNews.com

София. До 2-3 години проектирането в строителството задължително ще бъде само по 3D технология. Така ще се намалят до минимум грешките, а цените на строителството ще паднат с 20-25%. Това обясни министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов. Самото проектиране, което ще бъде задължително, за да се узаконят готовите сгради и съоръжения, няма да се оскъпи, каза министърът. С новата технология всички, които участват в изработването на един проект, ще могат да работят едновременно върху общ дигитален проект с различни нива на достъп според вида дейност и така по-лесно ще съгласуват работата си. Повечето грешки в проектиране стават именно при координиране на информацията, обясни Данов. Тeхнологията е въведена от американските инженерни военни корпуси с цел по-бързо и качествено изграждане. С 3D проектиране задължително се работи в Холандия, Великобритания и Норвегия.

Ще бъдат подготвени и промени в законодателството, които да улеснят публично-частното партньорство (ПЧП). Сред възможните промени е удължаването на срока на ПЧП до 99 г., за да имат инвеститорите интерес, обясни Данов. Сега голяма част от чуждите компании не работят по подобни проекти заради липсата на достатъчна възвръщаемост. Фирмите обикновено инвестират в публично-частното партньорство със заемен капитал, който се отпуска за 25-30 години. Така по-голяма част от времето на ПЧП те изплащат банкови кредити и не могат да препродадат проекта, след като са го изплатили заради малкото оставащо време от договора, обясни Данов.

Правят фонд с къщи за бедствия

Фонд със сглобяеми къщи, които да бъдат поставяни бързо в случай на природни катаклизми като земетресения и наводнения, ще създаде Министерството на инвестиционното проектиране, обяви министър Иван Данов. Сред задачите на ведомството за 2014 г. е и изработване на кадастрални карти с акцент върху Черноморието на обща стойност 10 млн. лв. Предстои и приемане на наредбата към Закона за обществените поръчки, която ще урежда търговете в строителството. При тях компаниите ще се състезават само с крайна цена при ясни срок, техническо изпълнение и строителни материали. По този начин може да се свали наполовина цената на поръчките и да се спестят средства, обясни Данов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай