Ще дадем 30% повече на спешните медици

Ще дадем 30% повече на спешните медици | StandartNews.com

Банки и министерства да си направят здрави фондове, предлага ген. Стоян Тонев

Линия на икономии зададе новият мениджър на ВМА проф. Николай Петров само преди ден. Според него в болницата редица услуги се извършват на по-високи цени от други лечебници. Така ли е и как може да се излекува здравната система? Попитахме ген. Стоян Тонев - бивш директор на ВМА, настоящ зам.-кмет по здравеопазване в София и водач на листата на ГЕРБ в Пазарджик.

- Ген. Тонев, има ли неизгодни договори, които са сключвани по ваше време във ВМА?
- Всички договори бяха сключени след провеждане на обществени поръчки, напълно прозрачно, винаги сме канили и външни лица. Печелили са фирми дори от ЕС - Унгария, Германия и Белгия. Неизгодни договори няма, въпросът е как човек създава рамката на здравеопазването, какъв е погледът му върху нещата. Дали ние искаме да правим най-доброто, или да направим компромис с решенията. Във времето човек трябва да преценява, според ситуацията, какво може да си позволи и какво реално иска. Моят подход винаги е бил да се постигне максимално доброто. Затова и ВМА два пъти в последните 10 г. е получавала приза за най-добра военна болница в Европа, както и

приза за най-добра болница в развитие

Другото, което е - при всички случаи трябва да се прецени дали една болница е само за армията или е и от национално значение. За това в Европа има различен поглед - в много страни чисто военната част е отделена от тази за цивилното население. В Англия например 1/3 от най-голямата болница в Бирмингам е военна, а 70% е цивилна. В Белгия военната болница е само за военни, но функционира половината от нея. Другата половина е оборудвана и готова, но без персонал. Той се включва само ако националното здравеопазване има нужда. Например при необходимост от токсикология, при инфекции, изгаряния.
- Смятате ли, че пътят на икономии, по който тръгва проф. Николай Петров, води към превръщането на ВМА в болница само за военни? Това ли е решението?
- Пътят трябва да е по-различен. Аз няколко пъти съм предлагал да се запази високото ниво на болницата, но да се съкратят част от структурите на ВМА в страната - Сливен, Плевен. Това са звена, които нямат никакви дългове, защото бяха приготвяни за създаване на спешни медицински пунктове. Но и двата пъти през последната година, по чисто популистки причини, това беше отлагано, въпреки че в тях се лекува по-малко от 5% военен контингент. Тоест - не трябва да се разглеждат нещата като цяло, а да се види от кои структури армията няма нужда. Обикновено те не са и високотехнологични. Да не забравяме и, че ВМА разполага с най-големия капиталов ресурс в страната - 3.4 млрд. лв. Тоест, през цялото това време само към нея са присъединявани ресурси - резиденцията в Хисаря, в Наречен, санаториумът в Банкя. Всички тези бази ВМА е възстановила и хората започнаха да ги използват.
- Защо оглавихте листата на ГЕРБ в Пазарджик?

Всяко нещо, което съм започвал да правя, е успявало

Бил съм началник на медицински пункт, който стана първенец в системата на ВВС, бил съм началник на отделение, то също стана първенец, след това оглавих клиника - тя стана най-добрата в страната. Смятам, че и болницата, която ръководех, стана най-добрата. В един момент обаче човек иска да излезе от тясно професионалните си задължения, за да промени нещата към по-добро. На моите млади хора и в клиниката, и в болницата им казвам - правете дисертации, най-малкото заради това после един глупак да не ви е началник (смее се). Освен това за мен ГЕРБ е единствената партия, която наистина може да промени нещата. Най-малкото, защото и лидерът, и ръководството й умеят да вземат решения, а това е най-важното.
- В каква посока ще се борите да се промени здравеопазването, ако ГЕРБ вземат властта?
- ГЕРБ ще вземат властта, въпросът е в каква степен. И тук искам да се обърна към хората - не разпилявайте десните гласове! А посоката, в която трябва да се промени здравеопазването ни, за мен не е американската. Тяхната система не е добър пример за нас заради различния тип развитие и традиция, които имат. За мен пример са страни като Швеция от 1936 г., Холандия, Канада - сега тя е на първо място в света по съотношението пари-качество на здравеопазването. Също така мечтая нашето да бъде като това във Франция и Швейцария. Но пак казвам, че това е мечта, защото във Франция здравната застраховка е 14%, а в Швейцария - 12.8%. Смятам, че у нас постепенно,

но не по-късно от първите 6 месеца след изборите

трябва да се направи едно реално коригиране на системата в посока добро ниво на средното здравеопазване. Високи технологии може да развиваме в някои области, но ние сме малка страна с ограничени ресурси. Тоест, средният тип здравеопазване, което засяга 80% от хората, трябва да се подобри. Ако не развиваме него, ще загубим кадри и после ще бъдат създадени елитни болници само за богати, което е характерно за банановите републики.
- Достигането до това добро средно ниво на здравеопазването през какво минава, според вас - демонополизация на касата, преструктуриране на болници?
- Думата не е демонополизация, а допълване на основния пакет на касата от доброволни и ведомствени фондове. Защото една голяма банка спокойно може да си направи ведомствен фонд и вместо да дава вноските за него на касата, да ги управлява. Същото е с МВР, МО и други подобни структури. Но подчертавам, че голяма част от здравеопазването не зависи само от финансирането, а и от организацията. През 1960 г. България е била на седмо място по ниво на здравеопазването и кадри, сега е на 65-о, 66-о. Има неща, които могат да станат само с организация, например спешната помощ. Количеството пари, които трябва да се инвестират в нея, е минимално. То е необходимо за повишаване на заплатите например, но този ресурс е по-малко от 6.5 млн. на година.
- Значи ГЕРБ обещава повишаване на заплатите на спешните медици, така ли? А с колко?
- Да, обещаваме повишаване на заплатите и то не с 10%, а с 30%. Но ще се въведе принципът, който важи при летци, диспечери, машинисти - всеки получава допълнително заплащане само ако дежури. Тоест - повече пари, но срещу работа. Освен това трябва да се промени и отношението към спешните лекари, не може да ги бият

да ги плюят и те да са като камикадзета

Когато обществото има такова отношение, то получава и съответното обслужване.
- В това подобряване и наместване на системата ще има ли промени в болничната помощ?
- Разбира се, прословутата здравна карта ще показва ясно каква е необходимостта от конкретни здравни заведения, дали е нужна поликлиника, болница и къде.
- Ако в един регион болниците са повече от нужното?
- Тогава най-голямата държавна болница в областта - била тя университетска или областна, определя политиката там. След това идват останалите. В тази организация обаче трябва да има пряка йерархия, дори да могат да се преливат специалисти от една структура в друга. И всичко това е добре забравеното старо.
- А касата с всички болници ли ще трябва да сключва договори, ако са повече от нужното в един регион?
- Касата ще сключва договор само ако има необходимост от тази болница. Освен това тя ще може да сключва договори само с отделни звена в една болница, а не с всички. Също така ще има различен коефициент на плащане за различните нива на медицинска помощ. Ако приемем, че за общинската болница този коефициент ще бъде 100%

за университетската ще трябва да е 150%

- Ще има ли ограничения за появата на нови болници?
- Болница може да открива всеки, но тя няма да има право на публичен ресурс, ако не е нужна на областта, в която се намира.
- А как ще задържи ГЕРБ медицинските кадри в България?
- С възможност за квалификация, развитие, както и с диференцирано заплащане. Или казано иначе - най-добрият получава най-доброто.
- Специализантите поискаха 1500 лв. за стартова заплата, а младите специалисти - 2500, възможно ли е да стане?
- Разбира се, но дали това може да стане на шестия месец, на първата или на втората година от едно управление, зависи дали то има ясна визия. И ние ще я дадем.
- Специализантите ще могат ли да бъдат носители на договор по каса?
- Това е възможно само там, където няма специалисти. Където има, нещата стават по друг начин - младият лекар е допълнително включен към договора на основния лекар.
- На колко трудови договора по здравна каса ще имат право лекарите?
- Само на един трудов договор, другите им договори могат да бъдат консултантски, могат да работят на хонорар, но трудов - само един. Защото повечето трудови договори изкривяват системата - заради сегашната практика дадена болница може да сключи договор с касата, без да разполага със съответните специалисти реално.
- А откъде ще се намерят медицински сестри, те намаляха драстично?
- Ще увеличим броя на местата за обучение на медицински сестри и ще въведем 3- или 4-степенна система за кариерно развитие и допълнително материално стимулиране. В Холандия тази система е дори 6-степенна.
- Защо Мизия бедства толкова време според вас, защо няма помощ?
- Трябва да се помогне на хората в Мизия. Преди две седмици ГЕРБ осигури за близо 100 хил. лева консерви, пресни храни и най-вече дезинфектанти. Това е добре, но не е достатъчно. Затова говорихме какво допълнително можем да направим, дори магазините там не работят, а инфраструктурата е разрушена. Следващата ни крачка, освен стандартните помощи, е да осигурим подкрепа на училището и на децата, тъй като 15 септември наближава. Най-добрият начин за разпределяне на помощите обаче е чрез БЧК, защото те имат организацията и опита в тази дейност.
- Но хората се оплакват, че институциите се бавят с оценките на бедствието и нямат пари дори за ремонти на къщите си?
- Това е един технически проблем, за който Столична община вече помогна. Въпреки това съм съгласен, че оценките вървят бавно

Мизия е лакмус за държавата

колкото по-бързо се справим с трагедията, толкова по-голямо ще бъде доверието на хората в нея и институциите. Аз вярвам в бъдещето на България, имало е и по-тежки моменти, но не е случаен лозунгът на Народно събрание - "Съединението прави силата".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай