Променят наредбата за чужди лекари, извършващи съвместни дейности с българските

Снимка: БГНЕС архив

Променят наредбата за чужди лекари, извършващи съвместни дейности с българските | StandartNews.com

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков съобщи в интервю за БНР, че ще бъдат предприети законови промени в начина на допускане на лекари от чужбина, които да извършват съвместни лечебни дейности с българските си колеги във връзка с идеята за обединяване на Комисията за лечение в чужбина, Фондът за лечение на деца със Здравната каса.

Сливането ще стане факт от началото на 2019 година, обясни д-р Пенков: "Проблемът, който имаме в момента не е толкова като възможности за финансиране на такъв тип дейност, а е остарялата нормативна база, която трябва да бъде променена във връзка с допускането на лекари във други страни за извършване на лечебна дейност в България. Има наредба, която определя как става това нещо - малко тромава. Ако водещ професор дойде в България, ние трябва да го направим член на Лекарския съюз за десет дена.

Отърваването от Обществения съвет на Фонда за лечение на деца в чужбина (ЦФЛД) е удобно единствено и само на институцията, но не е добро за децата. Това каза Пенка Георгиева от пациентската организация "Заедно с теб". тя прогнозира, че Общественият съвет към Фонда за лечение на деца може да бъде закрит. Според нея, целта на готвените от здравното министерство промени е да се премахне контролът на гражданските организации при отпускане на средства за лечение:

"Общественият съвет е един коригиращ орган. Той трябва да съществува. Обединяването на Обществения съвет и Комисията за лечение в чужбина няма как да стане. Министерството трябва да си прегледа Комисията за лечение на българите в чужбина, която не работи ефективно. Доказват го протестите на пациентите, които се нуждаят от белодробни трансплантации. Не могат да бъдат обединени, тъй като когато се изпращат деца от чужбина през фонда, тогава се поемат хонорари на чужди лекари, поемат се разходи, които не се покриват от нашата Здравна каса, тоест децата отиват с формуляр от Здравната каса, но всичко останало необходимо за лечението им, което не се покрива от този формуляр, се поема от фонда, тоест функцията на фонда е да покрие това, което не покрива Здравната каса. В момента фондът работи съвместно с НЗОК и би могло да се каже, че те са една структура, но не могат да бъдат обединени, тъй като Здравната каса няма как да плаща нито хотелски разходи на родителите, нито самолетните билети, което в момента прави фондът. Това са непосилни суми за родителите и идеята за сливането ми се струва само като желание да се спестят едни средства, но това е в ущърб на децата".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай