Пациенти умират от жесток рак на устата

Пациенти умират от жесток рак на устата | StandartNews.com

Болни се церят с чесън, белина и керосин по рецепти от интернет, биха тревога специалисти по време на XIV среща с медиите в Албена

От 600 болни от рак на устната кухина само 3-ма са в първи стадий и могат да се спасят. Останалите умират изключително жестоко. Ракът на устната кухина е шестата причина за смъртност от злокачествени заболявания.Туморите прогресират само за 4-6 месеца, особено ако пациентът пие и пуши, би аларма доц. Павел Станимиров на XIV национална среща с медиите на фондация МОСТ в курорта Албена.

Тъжната статистика е от неговата практика в клиниката по лицево-челюстна хирургия в УМБАЛ"Св.Анна". Съвети от Google и от комшии за лечение с чесън, зехтин и керосин от летището, както и забавена диагноза водят до жесток разпад и смърт от коварната болест. Туморите са лечими само в ранен стадий, но тъй като приличат на афти, пациентите не им обръщат сериозно внимание, а и няма доболнична помощ за лицево-челюстна хирургия, операции правят доктори по уши, нос и гърло, например, а дори и коремни хирурзи. 16 българи са останали без лица само за 2 години пък заради огромни кожни тумори. От тях се разболяват най-вече възрастни работници на полето, подложени на постоянна слънчева радиация.Част от пациентите оживяват , но остават обезобразени -без лица,очи и устни.

"Когато един пациент не получи навреме нужната терапия, защото апаратурата не работи, няма пари за лекарства или го прехвърлят от лекар на лекар, той стига до шарлатаните, харчи пари и пробва всякакви илачи "от джоба на баба" - от екстракти от котешка стъпка или чесън до белина. Дори и някои от тях да оказват общо благотворно влияние върху организма, ракът настъпва. Губят пациентите, лекарите и морала на обществото", предупреди доц. Маргарита Апостолова от Института по молекулярна биология при БАН.

Заради липсата на ефективна профилактика и бърз алгоритъм за диагностика страдат пациентите при това болни от много лечими видове рак, но се самолекуват по рецепти от интернет и буквално загиват.

XIV национална среща с медиите на фондация МОСТ с председател известната журналистка Юлия Пискулийска беше на тема "Лечение леге артис в условията на здравна реформа". Връзката между медицина и изкуство съм самата аз, каза на откриването любимата на всички Татяна Лолова.Според нея общото между докторите и артистите е, че връщат желанието на хората да живеят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай