Откриха втори център за терапия със стволови клетки у нас

Откриха втори център за терапия със стволови клетки у нас | StandartNews.com

Варна. Първият в Източна България и втори в страната, след София, Център за транслационна медицина и трансплантация на стволови клетки, който ще намали опашките от чакащи и ще върне наши пациенти от чужбина, където плащат много пари за това, се откри във Варна.

Той се намира в Университетска болница „Св.Марина" и е на Медицинския университет. Още в края на януари ще бъде извършена първата автоложна трансплантация, при която пациентът ще е донор сам на себе си, за да спаси костен мозък след високодозова химиотерапия. Процедурата струва около 40 000 лева, която е за сметка на болницата, но средствата ще бъдат финансирани от Министерството на здравеопазването, посочи доц.д-р Лиана Герчева, ръководител на клиниката по хематология, към която е отделението за клетъчна терапия. Такава процедура в болницата „Хадаса" в Йерусалим, която е на второ място в света, струва 90 хиляди евро. Алогенна трансплантация, при която стволовите клетки са от чужд донор, е на стойност около 180 000 евро.

Клетъчната терапия във Варна е усъвършенстван модел на костно-мозъчната трансплантация, която се прави на операционната маса. В случая става с преливане на кръв и извличане само на стволовите клетки, при което донорът не губи кръв и няма нужда от дълго възстановяване. Годишно ще могат да се правят 90-100 трансплантации.

Модерното оборудване и апаратурата във Варненския център са на стойност над 2 млн. лв., като средствата са осигурени по ОП „Конкурентноспособност". Центърът разполага с 6 зали.

Варненският и Великопреславският митрополит Йоан благослови новата придобивка за лекари и пациенти. Сред официалните гости при откриването беше посланикът на Израел Шаул Камиса Раз, а Домакини на събитието бяха проф. д-р Красимир Иванов, ректор на Медицинския университет и проф. д-р Жанета Георгиева, шеф на „Св.Марина".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай