Москов: С електронното здравеопазване ще гарантираме правата на пациентите

Москов: С електронното здравеопазване ще гарантираме правата на пациентите | StandartNews.com

София. С въвеждането на електронната здравна карта, което в края на следващата година ще бъде факт, вие като носител на документ, че сте здравноосигурен, ще носите със себе си правата си. Тоест вие ще имате правото и носителството на определен брой талони, които сега някой дава. Това заяви здравният министър д-р Петър Москов пред бТВ.

„Има различен тип граждани – здравноосигурени с определен тип здравни нужди, по-възрастни с хронични заболявания. В момента системата по административен път разпределя талоните. А в бъдеще вие ще го имате това в ръцете си", обясни Москов.

Въвеждането на електронната система за контрол ще даде ясни критерии за контрол и на здравните фондове. „Касата трябва да се превърне в нещо различно от това, което е сега", подчерта той.

„Когато правиш социална политика, тя трябва да е социална политика на държавата, а не на партията", допълни Москов. Потребителска такса за пенсионерите ще остане, изтъкна той, но увери, че ще се търсят компенсации за лекарите. "От другата страна трябва да стои ясната система от критерии за личните лекари. Когато той ви е лекувал, в края на годината трябва да има резултат. От неговото лечение вашето здраве трябва да се е подобрило, да има резултат от лечението", коментира още здравният министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай