425 млн. лв. са дълговете на държавни и общински болници

425 млн. лв. са дълговете на държавни и общински болници | StandartNews.com

Държавните и общинските болници имат 425 млн. лв. дългове досега. Това съобщи пред членовете на Комисията по здравеопазване Димитър Шишков, депутат от Реформаторския блок. И уточни, че тези на държавните са много повече.

Има натрупване на задължения на болници при предишни управления, което ще генерира проблеми при евентуални бъдещи реформи, обясни Шишков. "Дължим истината на обществото, не става дума за лов на вещици. Идеята за създаването на подкомисията е да се видят причините за създаването на тези дългове и проблемите по управлението на цялата система. Никой не желае да плаща здравни осигуровки за лошо здравеопазване", убеден е депутатът.

Правителството и Министерство на здравеопазването са предприели и пакет от мерки за болниците, на които държавата е собственик, каза от своя страна министърът на здравеопазването Петър Москов. "Трябва да се установят системните причини за дълговете на болниците", изтъкна той. И бе категоричен, че ще съдейства на работата на анкетната комисия, която трябва да бъде сформирана.

Председателят на комисията по здравеопазване Даниела Дариткова се обяви, че е против създаването на временна анкетна комисия. Тя не харесва практиката парламентът да функционира чрез временни анкетни комисии е неприемлива. "Комисията по здравеопазване няма ограничение да се заеме с този проблем, а министърът на здравеопазването може да предложи доклад за състоянието на държавните болници, вместо създаване на Временна анкетна комисия", каза Дариткова, цитирана от БГНЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай